10.000 har lært mer om kunstig intelligens

Foto av app på mobil foran baby i seng

NTNU har ansvar for faglig innhold og tilrettelegging av den norske versjonen av kurset «Elements of AI». Kurset er gratis og gir økt kunnskap om kunstig intelligens i samfunnet. Det ble kåret til verdens beste kurs i kunstig intelligens i 2020. Foto: Geir Mogen

«Flere må kunne mer om kunstig intelligens», sa Norges digitaliserings-minister for ett år siden. Nå har over 10.000 personer registrert seg på kurset Elements of AI for å lære mer.

Tekst: Pernille Feilberg

For ett år siden lanserte regjeringen Norges første nasjonale strategi for kunstig intelligens. I strategien sies det at flere må få kunnskap om kunstig intelligens hvis vi skal kunne utvikle og utnytte mulighetene som finnes i teknologien. Det ønsker NTNU å bidra til.

Mange vil lære

Målet er at mange skal lære litt om kunstig intelligens, og pr nå har over 10.000 nordmenn registrert seg for å delta på kurset Elements of AI. Kurset skal bidra til å øke nordmenns kunnskap om og forståelse for kunstig intelligens i samfunnet, og Elements of AI nevnes spesifikt i regjeringens strategi. Kurset er gratis og det kreves ikke formelle forkunnskaper.

– Kunstig intelligens kommer til å endre verden like mye som internett

– Alt for få vet i dag hva kunstig intelligens er. Det holder ikke, for kunstig intelligens kommer til å endre verden like mye som internett har gjort, sa tidligere digitaliseringsminister Nikolai Astrup i forbindelse med Norges nye strategi for området.

Verdens beste kurs om kunstig intelligens

Kurset ble opprinnelig utviklet av finske aktører, med Universitetet i Helsinki i spissen. Det ble lansert i Finland våren 2018, og rangert av det amerikanske tidsskriftet Forbes til å være verdens beste kurs i kunstig intelligens i 2020. Siden lanseringen har mer enn 600 000 registrert seg på kurset på verdensbasis.

NTNU ansvarlig for norsk versjon

NTNU har ansvar for faglig innhold og tilrettelegging av den norske versjonen av kurset, og lanserte Elements of AI på norsk i april 2020.

Portrett av Helge Langseth

Professor i kunstig intelligens på NTNU Helge Langseth, er faglig ansvarlig for den norske versjonen av kurset. Foto: Kai T. Drangeland

Kunstig intelligens vil påvirke oss alle i fremtiden, både i arbeidslivet og i hverdagen ellers. Det er ikke bare eksperter og spesielt interesserte som trenger kjennskap til kunstig intelligens. Alle bør hva basiskunnskap om hvordan denne teknologien virker og hva den vil bety for oss, sier Helge Langseth, professor i kunstig intelligens på NTNU og faglig ansvarlig for den norske versjonen av kurset.

– Kunstig intelligens vil påvirke oss alle i fremtiden, både i arbeidslivet og i hverdagen ellers

Ga aha-opplevingar

– Eg er veldig nøgd med kurset. Det hadde interessante og aktuelle problemstillingar, og ga både enkelte aha-opplevingar og eit fint overblikk. Kurset var nyttig for meg som privatperson, men og for meg som leiar for ei verksemd der kunnskap om samspelet mellom teknologi og menneske er sentralt, sier kursdeltager Geir Magne Kvalsøren, leder for bedriften Kraftlauget.

Portrett av Geir Magne Kvalsoren

Geir Magne Kvalsøren, leder for bedriften Kraftlauget. Foto: Andreas Roksvåg

Vil du også lære mer om kunstig intelligens? Gå til elementsofai.no. 

i

Fakta

Gratis nettkurs

Kurset Elements of AI  er gratis, nettbasert og du kan starte når du vil. Du trenger ikke studierett eller være registrert som student ved NTNU for å ta kurset.  I snitt bruker kursdeltagerne ca. 25 timer på kurset, som består av både av teori og praktiske oppgaver.  

Strekillustrasjon: Vil du investere i din egen utvikling?

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Andre artikler om videreutdanning

Med ny teknologi kommer også nye trusler

Med ny teknologi kommer også nye trusler

– Teknologien utvikler seg raskt. For hver ny teknologileveranse som kommer, kommer også en ny trussel, sier Harald Torbjørnsen, leder av Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet (KiNS). De samarbeider med NTNU om studietilbud innen digital sikkerhet.

Håper ingen havner i samme situasjon

Håper ingen havner i samme situasjon

Østre Toten ble i januar utsatt for det alvorligste dataangrepet noen kommune har vært utsatt for. 10 000 dokumenter havnet på det mørke nettet, og alle sikkerhetskopier ble slettet. – Skaff dere nødvendig kompetanse på datasikkerhet, oppfordrer kommunedirektør Ole Magnus Stensrud.

Bli en bedre leder ved å se deg selv utenfra

Bli en bedre leder ved å se deg selv utenfra

Det er enkelt å gro fast i gamle mønstre og måter å gjøre ting på, også for ledere. NTNU har fire erfaringsbaserte mastere innen ledelse som kombinerer teori og praksis, og oppfordrer til et utenfra-blikk på seg selv og arbeidsplassen.

Sterkt økende behov for digital kompetanse

Sterkt økende behov for digital kompetanse

Teknologi er og blir relevant. Teknologiske endringer kommer fort, noe som krever oppdatert kunnskap for ledere og beslutningstakere. Hvordan skal ledere i norske kunnskaps- og teknologibedrifter greie å være et steg foran i møte med fremtidens teknologiske endringer og den digitale økonomien?

NTNU VIDERE er videreutdanning og deltidsstudier fra NTNU. Vi tilbyr kurs av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå innen de fleste fagområder. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. Ved NTNU blir du undervist av Norges fremste forskere og forelesere.

www.ntnu.no/videre
E-post: videre@ntnu.no