10.000 har lært mer om kunstig intelligens

Foto av app på mobil foran baby i seng

NTNU har ansvar for faglig innhold og tilrettelegging av den norske versjonen av kurset «Elements of AI». Kurset er gratis og gir økt kunnskap om kunstig intelligens i samfunnet. Det ble kåret til verdens beste kurs i kunstig intelligens i 2020. Foto: Geir Mogen

«Flere må kunne mer om kunstig intelligens», sa Norges digitaliserings-minister for ett år siden. Nå har over 10.000 personer registrert seg på kurset Elements of AI for å lære mer.

Tekst: Pernille Feilberg

For ett år siden lanserte regjeringen Norges første nasjonale strategi for kunstig intelligens. I strategien sies det at flere må få kunnskap om kunstig intelligens hvis vi skal kunne utvikle og utnytte mulighetene som finnes i teknologien. Det ønsker NTNU å bidra til.

Mange vil lære

Målet er at mange skal lære litt om kunstig intelligens, og pr nå har over 10.000 nordmenn registrert seg for å delta på kurset Elements of AI. Kurset skal bidra til å øke nordmenns kunnskap om og forståelse for kunstig intelligens i samfunnet, og Elements of AI nevnes spesifikt i regjeringens strategi. Kurset er gratis og det kreves ikke formelle forkunnskaper.

– Kunstig intelligens kommer til å endre verden like mye som internett

– Alt for få vet i dag hva kunstig intelligens er. Det holder ikke, for kunstig intelligens kommer til å endre verden like mye som internett har gjort, sa tidligere digitaliseringsminister Nikolai Astrup i forbindelse med Norges nye strategi for området.

Verdens beste kurs om kunstig intelligens

Kurset ble opprinnelig utviklet av finske aktører, med Universitetet i Helsinki i spissen. Det ble lansert i Finland våren 2018, og rangert av det amerikanske tidsskriftet Forbes til å være verdens beste kurs i kunstig intelligens i 2020. Siden lanseringen har mer enn 600 000 registrert seg på kurset på verdensbasis.

NTNU ansvarlig for norsk versjon

NTNU har ansvar for faglig innhold og tilrettelegging av den norske versjonen av kurset, og lanserte Elements of AI på norsk i april 2020.

Portrett av Helge Langseth

Professor i kunstig intelligens på NTNU Helge Langseth, er faglig ansvarlig for den norske versjonen av kurset. Foto: Kai T. Drangeland

Kunstig intelligens vil påvirke oss alle i fremtiden, både i arbeidslivet og i hverdagen ellers. Det er ikke bare eksperter og spesielt interesserte som trenger kjennskap til kunstig intelligens. Alle bør hva basiskunnskap om hvordan denne teknologien virker og hva den vil bety for oss, sier Helge Langseth, professor i kunstig intelligens på NTNU og faglig ansvarlig for den norske versjonen av kurset.

– Kunstig intelligens vil påvirke oss alle i fremtiden, både i arbeidslivet og i hverdagen ellers

Ga aha-opplevingar

– Eg er veldig nøgd med kurset. Det hadde interessante og aktuelle problemstillingar, og ga både enkelte aha-opplevingar og eit fint overblikk. Kurset var nyttig for meg som privatperson, men og for meg som leiar for ei verksemd der kunnskap om samspelet mellom teknologi og menneske er sentralt, sier kursdeltager Geir Magne Kvalsøren, leder for bedriften Kraftlauget.

Portrett av Geir Magne Kvalsoren

Geir Magne Kvalsøren, leder for bedriften Kraftlauget. Foto: Andreas Roksvåg

Vil du også lære mer om kunstig intelligens? Gå til elementsofai.no. 

i

Fakta

Gratis nettkurs

Kurset Elements of AI  er gratis, nettbasert og du kan starte når du vil. Du trenger ikke studierett eller være registrert som student ved NTNU for å ta kurset.  I snitt bruker kursdeltagerne ca. 25 timer på kurset, som består av både av teori og praktiske oppgaver.  

Strekillustrasjon: Vil du investere i din egen utvikling?

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Andre artikler om videreutdanning

Voksen student = suksess

Voksen student = suksess

Mye erfaring, sterk motivasjon og god oppfølging – det er noen av grunnene til at voksne klarer seg godt som studenter.

Digitaliseringens bakside

Digitaliseringens bakside

Moderne kriminalitet flytter seg til det digitale området. – Ledere i små og mellomstore bedrifter trenger mer kunnskap om digital sikkerhet, sier Gaute Wangen ved Senter for cyber- og informasjonssikkerhet (CCIS).

Bakeren som ble lærer

Bakeren som ble lærer

Da Reid-Are Pedersen var 12 år syntes han det var stas å stå opp klokka tre om natta for å jobbe i bakeriet med faren. Men etter 25 år forsvant gløden for bakeryrket. Han gjorde en helomvending, åpnet sin første Word fil og startet på lærerutdanning.

NTNU VIDERE er videreutdanning og deltidsstudier fra NTNU. Vi tilbyr kurs av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå innen de fleste fagområder. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. Ved NTNU blir du undervist av Norges fremste forskere og forelesere.

www.ntnu.no/videre
E-post: videre@ntnu.no