Ålesund satser på digitale løft

Oddbjørn Hatløy leder næringsklyngen Norwegian Rooms, som samler møbel og industribedrifter i Norge. Foto: Kristin Støylen
Selv om innovasjonsevnen på Sunnmøre er stor, trengs det ny kunnskap for ikke å havne bakpå i digitaliseringskappløpet.
Tekst: Lisbet Jære, frilansjournalist
Ny teknologi endrer måten vi gjør vårt arbeid på og hvordan vi driver forretning. For to år siden startet Norwegian Rooms sammen med maritim og biomarin sektor i Ålesund en dialog med NTNU og Norges handelshøyskole. Målet var å utvikle et nytt kurstilbud egnet for bedrifter som vil omstille seg.
Resultatet er flere ferske kurs innen Digitalisering og ledelse ved NTNU i Ålesund: Digital strategi og ledelse, Nye forretningsmodeller, Digitalisering av verdiskaping og Internasjonal digital markedsføring.
Hvordan få hjulene i sving med digitalisering
– Vi lever i en tid med store og raske endringer der vi merker press på de tradisjonelle verdikjedene, og ser utfordringer for industrien.

Hvordan utvikle bedre produkter og kundeløsninger ved hjelp av digitalisering? Dette var blant spørsmålene som ble diskutert på samling i Digital strategi og ledelse i Ålesund i juni 2017. Foto: Kristin Søylen.
Å lære nye forretningsmodeller og strategier for digitalisering og markedsføring, kan bidra til å opprettholde arbeidsplassene i Norge, sier Oddbjørn Hatløy, leder for Norwegian Rooms. Norwegian Rooms er en næringsklynge som samler møbel- og industribedrifter i Norge.
Praktisk og framtidsrettet
Mark Pasquine, førsteamanuensis ved NTNU, er koordinator for kursene og har vært med å utvikle dem. Han ser utfordringer i at begrepet digitalisering har blitt et moteord med diffust innhold. Kurset Digital strategi og ledelse er derfor praktisk rettet. Det gir innføring i hvordan digitalisering kan tas i bruk for å møte fremtidens behov og hvordan en kan utvikle bedre produkter og kundeløsninger.

Mark Pasquine, faglig ansvarlig for kursserien Digitalisering og ledelse, mener det er stort behov for omstilling i norsk industri. Foto: Kristin Støylen
– Det er stort behov for omstilling i norsk industri. I tillegg er det mangel på kunnskap om ny teknologi og hvilke muligheter som finnes. Vi mangler for eksempel kunnskap om hvordan Big Data kan brukes til å få bedre forretningsstrategier og til å forstå kundene bedre, sier Pasquine.
Etter fullført kurs skal deltakerne ha kunnskap om terminologi, prinsipper, muligheter og utfordringer i digitale verdikjeder, Big Data, Internet of Things, digital strategi, og hvordan dette kan benyttes i næringslivet.
Litt bakpå
De to neste kursene, Innovasjonskultur og nye forretningsmodeller og Internasjonal digital markedsføring, er også laget som svar på bedriftenes behov for omstilling.
– Vi ligger litt etter internasjonalt når det gjelder å ta i bruk nye forretningsmodeller. Dette er en kompetanse vi trenger i dag, og ikke i framtida. Ting skjer nå, påpeker Hatløy.
– De teknologiske endringene fører til nye og radikale endringer i hvordan næringslivet tilbyr, leverer og skaper verdier for sine kunder. Om en skal omstille seg må en tenke nytt og lage nye strategier, sier Pasquine, som forteller om kurset Innovasjonskultur og nye forretningsmodeller.
– Det er stort behov for omstilling i norsk industri. I tillegg er det mangel på kunnskap om ny teknologi og hvilke muligheter som finnes.
Bærekraftig industriproduksjon og forpliktende avtaler for å minske utslipp av klimagasser er også blant temaene som belyses i kurset, samt hvordan det å drive grønt kan bli et forretningsmessig fortrinn.
Lærer av hverandre
Hatløy ser mange fordeler og muligheter for de som klarer å henge med i utviklingen. I dag er det for eksempel blitt enklere å nå kundene og få distribuert varer.
– Det kan virke litt utfordrende for oss som har vært i næringslivet lenge, å måtte sette seg på skolebenken igjen. Men siden kursene gjennomføres som intensive samlinger over to dager, oppleves det for mange som mer overkommelig. Vi har fått tilbakemeldinger på at deltakerne har hatt stor nytte av å møte andre og dele erfaringer, sier Hatløy.
DIGITALISERING OG LEDELSE
NTNU tilbyr en serie kurs om digitalisering og ledelse som er utviklet på forespørsel av Norwegian Rooms. Kursene retter seg mot personer med beslutningsansvar, som medlemmer av ledelsen, styremedlemmer, og mellomledere samt konsulenter og andre personer i rådgivende stillinger.

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.
Andre artikler om videreutdanning
Henvisning til spesialisthelsetjenesten – Når, hvor og hvorfor?
Kiropraktor Anne Marie Selboskar Selven trenger ikke lenger bruke kveldene til å skrive henvisninger. Etter å ha tatt et dybdekurs i spesialisthelsetjenesten kjenner hun seg også tryggere på at hun kan gi pasientene den støtten de trenger.
Berekraft og omstilling kan læras
Kinodirektør Arild Kalkvik meiner grøn omstilling både kan vera artig og lønnsamt. Bærekraft, omstilling og inkluder er ei ny spesialisering innan masterprogrammet Organisasjon og leiing. Her kan du lære kva som må til for at samfunnet skal omstillast.
Hvordan få til bærekraftig omstilling i praksis
Bærekraftig omstilling er ikke noe bare en enkelt avdeling på en arbeidsplass kan jobbe med, det må inn i alle ledd, mener Kristine Nørgaard. Hun skriver masteroppgave om bærekraft og innovasjon i Oslobygg.
Videreutdanning ga uante muligheter for både Kristian og arbeidsgiver
Mange yrkesaktive opplever at behovet for å lære nye ferdigheter øker i takt med endringene i arbeidsmarkedet. Kristian Leversen hadde jobbet i olje- og gassindustrien i flere år, og innså dette behovet samtidig som arbeidsgiveren lyste ut en ny stilling. Videreutdanningsemnet CO2-fangst og hydrogen som energi ga ham mer basiskunnskap og ble også svært verdifullt i hans nye stilling innenfor alternative energikilder og bærekraftige løsninger.