Bakeren som ble lærer

Reid-Are jobbet i mange år familiens bakeri, men gikk lei og startet på yrkesfagutdanning i restuarant- og matfag. I dag jobber han som lærer ved Sandnes skole i Hadsel kommune. Foto: Helge Korneliussen
– Da Reid-Are Pedersen var 12 år syntes han det var stas å stå opp klokka tre om natta for å jobbe i bakeriet med faren. Men etter 25 år forsvant gløden for bakeryrket. Han gjorde en helomvending, åpnet sin første Word-fil og startet på lærerutdanning.
Tekst: Lisbet Jære
– Reid-Are Pedersen (46) er akkurat ferdig for dagen med jobben som kontaktlærer for 6. klasse på Sandnes skole i Hadsel kommune i Nordland. Nå har han tid til å slå av en prat før han skal hente to-åringen i barnehagen. Men fram til 2010 var det baking til alle døgnets tider som sto på timeplanen hans.
– Bakeriet var ei familiebedrift og allerede som 11-12-åring sto jeg opp med faren min klokka tre om natta for å dra til bakeriet. Når det var tid for å dra til skolen syklet jeg dit. Og ikke uvanlig dro jeg til bakeriet om ettermiddagen også.
– På den tiden var det ikke noe han heller ville enn å følge i farens fotspor og han tok fagbrev som konditor og baker
Gikk lei i 2010
Selv om han lengde trivdes svært godt i yrket, så gikk det etter hvert vel mye i jobb, jobb og atter jobb. Pedersen forteller han tok to ukers sammenhengende sommerferie i 1992, så gikk det hele 15 år til neste gang han kunne ta så lang ferie.
– Jeg kom til et punkt i 2010 da jeg kjente at jeg ikke klarte mer. Faren min som hadde vært så glad bakeryrket hele livet hadde også gått litt lei. Bakeriet var godt drevet, vi hadde ikke gjeld, så vi kunne selge det og lukke døra.
Men hva skulle han så finne på? Akkurat der og da hadde han faktisk ingen plan B, men den dukket ganske snart opp.
Bachelor-oppgave om champagne
Han spurte seg selv: Hva liker du å gjøre Reid-Are? Han kom fram til at han likte å jobbe med barn og unge. Om ettermiddagene hadde han jobbet som miljøterapeut på videregående for de som hadde det litt vanskelig. Derfor ble det naturlig å søke på den samlingsbaserte yrkesfaglærerutdanningen ved NTNU innen restaurant- og matfag.
– Jeg hadde tre fantastiske år, det beste av alt var å dra til Trondheim for å være på samlingene
– Vi var bare et titalls elever og ble en veldig fin gjeng. Dessuten hadde vi helt fabelaktige lærere. Studiene toppet seg da han skulle skrive avsluttende oppgave. Den handlet om champagne, og for å skrive en bachelor-oppgave om champagne må en selvfølgelig til Frankrike. Ordet fantastisk kommer igjen og igjen, når han forteller.
– Å suse rundt der nede å smake på champagne var bare helt fantastisk. Vi fire som gjorde oppgaven sammen fikk også topp karakter, det er Norges eneste bachelor-oppgave om champagne.
God ide å ta utdanning som yrkesfaglærer
Høsten 2013 begynte han som lærer ved Sandnes barne- og ungdomsskole der han fortsatt jobber.
– Var det ikke yrkesfaglærer du skulle bli?
– Jeg trives så godt at jeg har blitt her siden. Et godt tips for mange som vil bli lærere er at en også kvalifiserer til å jobbe på barne- og ungdomsskole om en har yrkesfaglærerutdanning. Jeg tror ikke så mange vet det.

Pedersen trives både med kollegene og jobben som lærer. Foto: Helge Korneliussen
Pedersen trives både med kollegene og jobben som lærer. Han har tre barn i alderen to til 16 år, og det er langt enklere å kombinere læreryrket med familieliv.
Hadde ikke åpnet ei bok siden 90-tallet
– Hvordan var opplevelsen av å skifte yrke, vil du anbefale andre å gjøre det?
– Jeg tror en fort går seg fast, uansett hvilket yrke en har. En sier til seg selv at en er for gammel, at det ikke går, men jeg lover – alt går bare en finner noe en er motivert for!
– Da han begynte å studere i 2010 var det første gangen han åpnet et Word-dokument
Om det gikk bra for han, må det gå bra for alle, mener han. Fordi da han begynte å studere i 2010 var det første gangen han åpnet et Word-dokument.
– Den siste boka jeg hadde lest var den jeg måtte lese da jeg tok førerbeviset på begynnelsen av 90-tallet så jeg var ganske nervøs. Jeg hadde aldri åpnet et Word-dokument i hele mitt liv, visste ikke hva Excel var. Det sto vi skulle ha undervisning om didaktikk, jeg trodde det måtte være en skrivefeil, fordi det hadde jeg aldri hørt om. Men det skulle ikke gå så lang tid før han kom inn i det og ble dus med studietilværelsen.
Tar videreutdanning i engelsk
Nå tar han videreutdanning i engelsk ved NTNU. Engelsk var ikke en del av yrkesfaglærerutdanningen så derfor har han valgt å fordype seg i det. – Det er litt synd at samlingene er avlyst på grunn av korona, jeg hadde gledet meg å komme til NTNU og Trondheim og bli kjent med de andre. Å kunne bo noen netter på hotell er heller ikke å forakte når en har en sønn på to år som ikke helt har skjønt verdien av nattesøvn, sier han og ler.
– Å kunne bo noen netter på hotell er heller ikke å forakte når en har en sønn på to år
Han forteller at planen er å ta videreutdanning innen norsk ved NTNU neste år, det er viktig å holde seg oppdatert nå med Fagfornyelsen.
Bygger opp mestringsfølelse
Under samtalen snakker han mye om hva som engasjerer ham som lærer. – Vi lever i en krevende tid der elevene kjenner presset på å prestere gjennom sosiale medier. Jeg er opptatt av å formilde at en kommer mye lengre ved å holde fast på sine egne verdier enn å fronte en fasade på Snapchat; Instagram og Facebook.
Ærlighet, folkeskikk og medmenneskelighet, det er verdier han vil lære dem. Han hadde en lærer på yrkesfagopplæringen som sa; «alt du trenger å gjøre er å vinne deres tillit», den oppfordringen har han selv tatt med seg. Det viktige er at når man har klart det, så kan man bruke undervisning som et verktøy til å få inn lærdommen. Han bruker mye tid på å bli kjent med elevene, og hjelpe dem til å bygge opp en mestringsfølelse.
– Ikke alle er gode i teoretiske fag. Jeg var ikke flink på skolen, likevel endte jeg opp med å ta det beste fagbrevet som baker. Det er mulig å ha et godt liv selv om ikke brøk og ligninger ligger like godt for deg.
– Jeg sier som Oluf, vi trenger ikke de ti bud, vi trenger bare ett; det er å være snill, avslutter Pedersen.
TIPS
Reid-Ares tips til deg som vil videre:
- Dersom jobbhverdagen oppfattes for rutinemessig, vurder om det er på tide å gjøre noe annet
- Utvid horisonten og beveg deg ut av komfortsonen, se gjerne etter noe helt annet enn det du har gjort og kan fra før
- Finn et studium som virkelig engasjerer deg, ikke bare noe du tenker er smart å gjøre
- Snakk med noen som har tatt studiet fra før av
- Bli trygg på deg selv og finn måter som hjelper deg til å bygge opp din egen selvtillit
- Avtal tidspunkt med familien slik at du har alenetid til å studere
Dette er Reid-Ares studier:
https://www.ntnu.no/studier/byrk https://www.ntnu.no/videre/engelsk1-1til7
Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.
Andre artikler om videreutdanning
Hvordan få til bærekraftig omstilling i praksis
Bærekraftig omstilling er ikke noe bare en enkelt avdeling på en arbeidsplass kan jobbe med, det må inn i alle ledd, mener Kristine Nørgaard. Hun skriver masteroppgave om bærekraft og innovasjon i Oslobygg.
Videreutdanning ga uante muligheter for både Kristian og arbeidsgiver
Mange yrkesaktive opplever at behovet for å lære nye ferdigheter øker i takt med endringene i arbeidsmarkedet. Kristian Leversen hadde jobbet i olje- og gassindustrien i flere år, og innså dette behovet samtidig som arbeidsgiveren lyste ut en ny stilling. Videreutdanningsemnet CO2-fangst og hydrogen som energi ga ham mer basiskunnskap og ble også svært verdifullt i hans nye stilling innenfor alternative energikilder og bærekraftige løsninger.
Videreutdanning kan holde motivasjonen for jobben oppe
Det at vi har mulighet til å utvikle oss faglig er noe av det viktigste for at vi skal kjenne oss motiverte på jobben. Videreutdanning kan dessuten demme opp for «3-års kløa», mener Henrik Øhrn fra HR Norge.