Ekstra kunnskap ga økt trygghet i jobben

Avdelingssykepleier Unni Lundberg merker at hun er mer trygg i arbeidet sitt etter å ha tatt videreutdanning i avansert sykepleie. Foto: Anne-Line Bakken.
Pasienter skrives ut tidligere enn før fra sykehuset. Krav til klinisk kompetanse hos sykepleiere i kommunehelsetjenesten har derfor økt de siste årene.
Tekst: Hanne Strypet
Med Samhandlingsreformen som kom i 2012 fikk kommunene ansvar for innbyggernes helsetjeneste, uavhengig av om tjenestene leveres av kommunal omsorgstjeneste eller statlig sykehus. En konsekvens av dette er at kommunehelsetjenesten nå møter en mer kompleks pasientgruppe.
– Pasientene skrives ut tidligere fra sykehuset, og vi ser at pasientene våre stadig får mer komplekse og sammensatte utfordringer, forteller Unni Lundberg, som er avdelingsleder ved Øya Helsehus i Trondheim.
I 2016 var Unni og hennes kollega John Helge Hamberg ferdig utdannet spesialsykepleiere etter å ha tatt en videreutdanning i avansert klinisk sykepleie.
De to jobber ved en av korttidsavdelingene ved Øya Helsehus i Trondheim kommune. Avdelingen deres har 19 sengeplasser, der fire av plassene er for hjertepasienter som trenger etterbehandling. Resten av pasientene kommer fra alle avdelingene ved St. Olavs hospital. De har med andre ord en variert pasientgruppe. – Videreutdanningen i avansert klinisk sykepleie har ikke gitt de store endringene i arbeidsoppgaver, men den har gitt oss en høyere faglig kompetanse. Det gir både oss og kollegene våre en større trygghet i at vi kan gi pasientene våre god behandling og oppfølging, sier Unni.
– Jeg merker tydelig at det jeg gjør i jobben min har blitt mer kunnskapsbasert.
Lege er kun til stede på avdelingen på dagtid i hverdager. På kveldstid, natt og i helger gir det derfor en ekstra trygghet for sykepleierne som er på jobb om de selv har ekstra teoretisk og praktisk kunnskap om avansert utredning og observasjoner av pasienten, og at de vet hvilke tiltak de skal iverksette ved utvikling av akutt, kritisk sykdom eller forverring av kronisk sykdom.
– Etter at jeg tok videreutdanningen har jeg fått en større forståelse både for hva som må prioriteres og for pasientenes behov. Jeg ser nok andre tiltak vi kan iverksette for pasientene nå enn før, og jeg merker tydelig at det jeg gjør i jobben min har blitt mer kunnskapsbasert, sier John Helge.
Etter endt videreutdanning har de to ofte blitt spurt om faglige råd fra kolleger, både på huset og fra andre deler av helsetjenesten i kommunen. De setter pris på å få dele kunnskapen sin med andre.

Unni Lundberg og John Helge Hamberg opplever større trygghet ovenfor både pasienter og kolleger etter endt videreutdanning i avansert klinisk sykepleie. Foto: Anne-Line Bakken
Videreutdanningen med variasjon
Mens mange videreutdanninger for sykepleiere er spisset inn mot én enkelt pasientgruppe, organ eller kvalifiserer for jobb i en spesifikk sykehusavdeling, er videreutdanningen i avansert klinisk sykepleie mer generell og gir faglig påfyll i den jobben man allerede har, eksempelvis i hjemmesykepleien, på et sykehjem eller ved en sengepost på sykehus.
– Nettopp variasjonen i arbeidsoppgavene er det som er mest givende i jobben min, mener John Helge.
På Øya helsehus har de pasienter som sliter med alt fra brudd, infeksjoner og kols til slag, rus og psykiatri, i tillegg til pasienter som venter på rehabilitering. Helsehuset er ikke et sykehjem, men en mellomstasjon fra sykehusoppholdet før man enten kommer hjem eller på sykehjem. En av avdelingene på huset er en kommunal akutt døgnavdeling som tar imot pasienter fra fastlege, legevakt og akuttmottak hele døgnet. Alle kommuner er pålagt å ha en slik funksjon.
– Pasientene som kommer dit er for frisk til å være på sykehus, men for syke til å være hjemme. Sykepleierne må dermed være gode på å observere pasientenes tilstand slik at de kan følges opp av sykehus om det blir nødvendig, sier Unni.

Øya Helsehus har et bredt spekter av pasienter og John Helge mener at nettopp variasjonen i arbeidsoppgavene er det som er mest givende i jobben. Foto: Anne-Line Bakken
– Godt klassemiljø og flinke forelesere
Videreutdanningen i avansert klinisk sykepleie retter seg både mot sykepleiere som jobber på sykehus og i kommunehelsetjenesten, og gir et større innblikk i behandling av pasienter med sammensatte, akutte og langvarige sykdomstilstander.
– Vi hadde gode forelesere og temaene som ble tatt opp på samlingene var varierte og interessante. Her lærte vi om alt fra hjerte- og lungesyke, til samhandling og velferdsteknologi, forteller Unni, som håper at noen av sykepleierne hun er leder for på avdelingen søker.
Hun og John Helge forteller om studiesamlinger med et godt klassemiljø og interessante diskusjoner. Klassen deres hadde studenter fra både sykehus og andre kommuner, og de syntes det var nyttig å lære om hvordan de jobbet andre steder.
Selv om videreutdanningen var både interessant og spennende, var den også krevende.
– Det kan være tungt å studere ved siden av full jobb. Det var en periode med mye jobbing, men det var absolutt verdt det, sier John Helge.
– Det kan være tungt å studere ved siden av full jobb. Det var en periode med mye jobbing, men det var absolutt verdt det.
Avansert sykepleie
Videreutdanning i avansert sykepleie kvalifiserer for å utøve spesialsykepleie til pasienter med sammensatte, akutte og langvarige sykdommer.
Studiet går over 3 semestre og er mulig å kombinere med jobb. Undervisning gis i form av samlinger i Trondheim, samt fire ukers praksis. Man kan søke om å få studiet innpasset i en mastergrad.

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.
Andre artikler om videreutdanning
Henvisning til spesialisthelsetjenesten – Når, hvor og hvorfor?
Kiropraktor Anne Marie Selboskar Selven trenger ikke lenger bruke kveldene til å skrive henvisninger. Etter å ha tatt et dybdekurs i spesialisthelsetjenesten kjenner hun seg også tryggere på at hun kan gi pasientene den støtten de trenger.
Berekraft og omstilling kan læras
Kinodirektør Arild Kalkvik meiner grøn omstilling både kan vera artig og lønnsamt. Bærekraft, omstilling og inkluder er ei ny spesialisering innan masterprogrammet Organisasjon og leiing. Her kan du lære kva som må til for at samfunnet skal omstillast.
Hvordan få til bærekraftig omstilling i praksis
Bærekraftig omstilling er ikke noe bare en enkelt avdeling på en arbeidsplass kan jobbe med, det må inn i alle ledd, mener Kristine Nørgaard. Hun skriver masteroppgave om bærekraft og innovasjon i Oslobygg.
Videreutdanning ga uante muligheter for både Kristian og arbeidsgiver
Mange yrkesaktive opplever at behovet for å lære nye ferdigheter øker i takt med endringene i arbeidsmarkedet. Kristian Leversen hadde jobbet i olje- og gassindustrien i flere år, og innså dette behovet samtidig som arbeidsgiveren lyste ut en ny stilling. Videreutdanningsemnet CO2-fangst og hydrogen som energi ga ham mer basiskunnskap og ble også svært verdifullt i hans nye stilling innenfor alternative energikilder og bærekraftige løsninger.