Henvisning til spesialisthelsetjenesten – Når, hvor og hvorfor?
Kiropraktor Anne Marie Selboskar Selven trenger ikke lenger bruke kveldene til å skrive henvisninger. Etter å ha tatt et dybdekurs i spesialisthelsetjenesten kjenner hun seg også tryggere på at hun kan gi pasientene den støtten de trenger.
Ultralyd – verktøy med stort potensiale
Å kunne sette en korrekt diagnose raskt er fordelaktig både for pasienter og helsevesenet som sådan. Ultralyd er et diagnostisk verktøy for kiropraktorer, leger, fysioterapeuter, og manuellterapeuter. Men det krever god kompetanse hos den som skal bruke verktøyet.
Ble klokere på offentlig sektor med MPA
Med en Master of Public Administration (MPA) fikk Christopher Le en teoretisk balast som ga han større selvtillit i jobben. Nå leder han mange spennende prosjekter med samme tema som han skrev masteroppgave om.
Nytt studietilbud kan få sykepleiere med utenlandsk utdanning i jobb
Mange sykepleiere med utdanning fra utlandet får ikke brukt kompetansen sin fullt ut i Norge. Det er synd, for Norge mangler nesten 7000 sykepleiere, og i 2035 kan mangelen ha økt til 28 000, ifølge beregninger fra SSB. Derfor har NTNU, Trondheim kommune og Statsforvalteren i Trøndelag i fellesskap fått på plass en kompletterende utdanning for sykepleiere som har utdanning fra land utenfor EU eller EØS.
Brobyggeren
Teknologi inntar helsesektoren mer og mer. Da er det viktig at man skjønner hverandres språk. Ved å ta en master i helseinformatikk bygger Micaela Thierley broer mellom klinikerne og IT-folka.
Master ga mestringsfølelse og systemforståelse
Teknologiforståelse og systemkunnskap er kanskje den viktigste kunnskapen Laura Steinsli har tatt med seg fra masterstudiet i helseinformatikk. Som leder gir det henne større innsikt og forståelse av hva som kreves i store teknologiprosesser.
APP for foreldre med hjertesyke nyfødte barn – oppgaven som ble et produkt
Erfaringer fra Nyfødt intensiv ved Rikshospitalet ga henne ideen om å utvikle et hjelpemiddel som foreldrene kan benytte når de reiser hjem med et nyfødt hjertesykt barn.
Bedre behandling med ultralyd
Ultralyd blir mer og mer brukervennlig og billig, og det brukes i økende grad i primærhelsetjenesten, og andre helsetjenester som fysioterapi, manuellterapi og av kiropraktorer. Fordelene er mange: det er billig i bruk, det er trygt, det er ingen stråling og man får svar der og da. Ulempen er at det er veldig avhengig av brukerens kunnskap og erfaring.
Ultralydjordmødrene – en suksesshistorie
NTNUs ultralydutdanning for jordmødre integrerer både teori og praksis i sin utdanningsmodell. Utdanningen er unik i verden og bidrar til å sikre et likeverdig tilbud av god kvalitet til alle gravide. I år feirer videreutdanningen 20 år.
Mer makt til pasienten
Den tradisjonelle legerollen står for fall etter hvert som pasientene får større innflytelse i helsevesenet. Kathinka Meirik undersøker hvordan dette tas imot av sykehuslegene.
– Vi er alle feilvare
I livet blir vi kastet inn i situasjoner som vi ikke har kontroll over. Psykolog Gunvor Marie Dyrdal mener det viktigste vi kan lære barna våre er evnen til å takle motgang og å håndtere seg selv.
Ekstra kunnskap ga økt trygghet i jobben
Pasienter skrives ut tidligere enn før fra sykehuset. Krav til klinisk kompetanse hos sykepleiere i kommunehelsetjenesten har derfor økt de siste årene.
Sykepleiere startet hjerteskole for pasienter
Videreutdanning for sykepleiere er viktig for å styrke og videreutvikle kompetansen på arbeidsplassen. På St. Olavs hospital i Trondheim har sykepleiere startet en hjerteflimmerskole for pasienter etter å ha tatt videreutdanning i kardiologi.
Trenger informatikere med helsekunnskap
Faget helseinformatikk sørger for at informatikere får kunnskap om helsevesenet – og motsatt. Informasjonsteknologi er sentralt i modernisering og endring av helsetilbudet i Norge.
Lærer å like stillheten
Vi har titusener av tanker som raser gjennom hodet vårt hver dag. Mindfulness lærer deg at du ikke nødvendigvis skal tro på hva de sier.
Trening for å bli sterkere mentalt
For å nå langt i idrett er det ikke nok å være sterk, rask og ha god kondis. Et studium i mental trening ser på hva som foregår i hodet og hjertet til utøverne.
Informatikere lærer om kroppens system
At kroppen faktisk også er et system, kan være en grei tanke for informatikere når de skal lære om kroppens kretsløp. Mastergradskurset i helseinformatikk skal føre helsepersonell og informatikere nærmere hverandre.