Hvordan unngå ulykker

Tegnet mann som balanserer på linje holdt av hånd, Foto: Yay Images, Sergey Nivens

Illustrasjon: Yay Images, Sergey Nivens

Norge er verdensledende på sikkerhet og beredskap for å unngå ulykker. Men teknologisk utvikling med nye komplekse systemer skaper andre utfordringer, og dermed behov for ny kunnskap.

Tekst: Lisbet Jære, frilansjournalist

Bilde av Stein Haugen, professor ved Institutt for marin teknikk.

Stein Haugen jobbet med og underviste i  rådgivning i sikkerhet i mer enn 30 år. Haugen døde i 2022. Dette intervjuet ble gjort i 2017.

Oppmerksomheten rundt ulykker og sikkerhet er stadig økende i samfunnet. Hver gang det skjer en alvorlig ulykke blir det store oppslag i media og spørsmål om hvordan det kunne skje, sier Stein Haugen, professor ved Institutt for marin teknikk.

I etterkant kan det være lett å finne feilen som forårsaket ulykken, men da er det altså for sent.

– Etterpåklokskap er som kjent en eksakt vitenskap. Hvordan kan en komme i forkant og unngå at ulykken inntreffer? Her kommer mitt fagområde inn, fortsetter Haugen.  

Forebygging av ulykker

Sikkerhet, pålitelighet og vedlikehold er en av seks spesialiseringer i den erfaringsbaserte masteren organisasjon og ledelse. Haugen underviser i to av fagene og forklarer hva spesialiseringen handler om.

– Helt enkelt så er det en utdanning der en lærer om hvordan unngå ulykker. En lærer metoder for å analysere og identifisere feil og svikt i tekniske system som kan føre til ulykker, og dermed hvordan en kan forebygge slike hendelser, sier Haugen.

En lærer metoder for å analysere og identifisere feil og svikt i tekniske system som kan føre til ulykker.

Han har 30 års erfaring som rådgiver i sikkerhet, og bruker både praktisk erfaring og teoretisk kunnskap i undervisningen.

Spesialiseringen består av fem forskjellige kurs, hver på 7,5 studiepoeng.

– Hvem er utdanningen beregnet for?
– Den er ganske teknisk så vi har mange ingeniører. Men tre av kursene, Resiliens og sikkerhet i samfunn og komplekse systemer, Risikoanalyse og Sikkerhet og organisasjon, egner seg for mange forskjellige yrkesgrupper.

Siden det kun trengs tre kurs fra denne spesialiseringen dersom den skal inngå i en mastergrad i organisasjon og ledelse, er det altså fullt mulig for de som ikke er ingeniører å ta utdanningen. De kan da supplere med et kurs fra en annen spesialisering.

Norge verdensledende på sikkerhet

Norge er verdenslende på denne type kunnskap, det er først og fremst olje- og gassnæringen som har dratt i gang utviklingen med å prioritere sikkerhet.
– Ved NTNU merker vi dette ved at våre kurs etterspørres over hele verden. I de senere årene har vi blant annet gitt kurs i Brasil, India og Kina. Mange internasjonale rådgivingsselskaper har også sitt utspring i Norge, sier Haugen.

I kurset Risikoanalyse som han underviser i, har han deltakere fra både private bedrifter og offentlig virksomhet, alt fra politi til jernbane- og luftfartstilsynet.

– I Risikoanalyse lærer en systematiske metoder for å kunne forutse hva som kan skje av ulykker og hvor ofte de kan inntreffe, samt metoder for å måle sikkerhet

Ny teknologi – nye sikkerhetsutfordringer

Og kunnskap om sikkerhet blir ikke mindre etterspurt ettersom teknologisk utvikling skaper nye utfordringer.

– Det er mye ny teknologi som introduseres i raskt tempo, som selvkjørende biler og skip. Dette endrer sikkerhetsbildet og skaper nye utfordringer som vi må se på, sier Haugen.

– Samfunnet forventer at ulykker ikke skal skje, og behovet for systematisk tenkning rundt hva som kan skje blir stadig viktigere, avslutter Stein Haugen.

Kan du tenke deg å lære mer om sikkerhet og hvordan man unngår ulykker? Les mer om spesialiseringen Sikkerhet, pålitelighet og vedlikehold.

i

VIDEREUTDANNING I SIKKERHET

Hvorfor svikter systemer og hvorfor skjer det ulykker? Hva kan du gjøre for å unngå det? Spesialiseringen Sikkerhet, pålitelighet og vedlikehold er for deg som ønsker å utvikle og drifte sikre, pålitelige og vedlikeholdsvennlige systemer.

Kurs som inngår i spesialiseringen:

  • Industriell sikkerhet og pålitelighet
  • Resiliens og sikkerhet i samfunn og komplekse systemer 
  • Risikoanalyse
  • Sikkerhet og organisasjon
  • Vedlikeholdsoptimalisering

Kursene gir 7,5 studiepoeng hver, og spesialiseringen kan inngå i mastergrad i organisasjon og ledelse.

Les mer om spesialiseringen Sikkerhet, pålitelighet og vedlikehold.

Se professor Stein Haugen fortelle om hvordan kompetanse innen risikoanalyse kan redusere faren for og konsekvensene av ulykker.

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Andre artikler om videreutdanning

Berekraft og omstilling kan læras

Berekraft og omstilling kan læras

Kinodirektør Arild Kalkvik meiner grøn omstilling både kan vera artig og lønnsamt. Bærekraft, omstilling og inkluder er ei ny spesialisering innan masterprogrammet Organisasjon og leiing. Her kan du lære kva som må til for at samfunnet skal omstillast.

Hvordan få til bærekraftig omstilling i praksis

Hvordan få til bærekraftig omstilling i praksis

Bærekraftig omstilling er ikke noe bare en enkelt avdeling på en arbeidsplass kan jobbe med, det må inn i alle ledd, mener Kristine Nørgaard. Hun skriver masteroppgave om bærekraft og innovasjon i Oslobygg.

www.ntnu.no/videre
E-post: videre@ntnu.no

NTNU VIDERE er videreutdanning og deltidsstudier fra NTNU.
Vi tilbyr kurs av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå innen de fleste fagområder. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. Ved NTNU blir du undervist av Norges fremste forskere og forelesere.