Klar for å gå videre?

Uavhengig av hvor du befinner deg i karrieren, kan videreutdanning være både nyttig og spennende. Foto: Colourbox

 

Er du i en jobb hvor du trives og ser for deg å være i mange år framover?  Vil jobben du har være slik den er nå i framtida? Fikser du den fremtidige versjonen av jobben din?

Tekst: Anne-Gunn Bakken / Øistein Falch

Videreutdanning kan være svaret enten du vil videre, jobben din endrer innhold, eller dersom du av ulike årsaker må finne noe annet å jobbe med.

Lise Skogstad tar en Master i teknologiledelse og digital omstilling og har erfart at «dører åpner seg» med mer og bredere kompetanse. Dører du kanskje ikke visste om en gang! Kanskje dukker det opp nye muligheter mens du tar videreutdanning? Muligheter du kan vurdere nettopp fordi du er i en utdanningssituasjon og tilegner deg kunnskap du ikke visste at du ville få behov for.
Les mer om Lise Skogstad erfaringer med å ta videreutdanning

Når du føler deg usikker på framtida

Astrid Vormdal tok utdanning som bioingeniør, og fikk senere jobb i Equinor. Hun ønsket en utdanning som med bedre samsvar med det hun faktisk jobbet med. Samtidig ønsket hun å gjøre seg mer attraktiv for videre arbeid i Equinor. Derfor valgte Astrid å starte på videreutdanning i organisasjon og ledelse med spesialisering i sikkerhet og pålitelighet.
– Det kjennes trygt og forløsende å ha en mastergrad med tanke på at en ikke alltid vet hva framtida byr på, sier hun.
Les mer om Astrids videreutdanningsløp her.

Videreutdanninga eg har tatt har gitt meg kjensle av meistring seier Astrid Vormdal som til dagleg jobbar ved Nordsea Vestbase for Equinor. Foto: Joachim Borøchstein.

 

Du vet aldri hva du kan få bruk for

Ola By Rise, direktør for kultur og idrett i Trondheim kommune har tatt Master i organisasjon og ledelse. Han erfarte at det ikke alltid er det du tror er mest relevant som faktisk er det.

– Det var et emne som het Praktisk prosjektstyring som jeg trodde jeg aldri skulle få bruk for. Nå har jeg fått overordnet ansvar for utbygging i Granåsen ( i forbindelse med VM på ski i 2025 red.anm), så det kommer virkelig godt med. Det er et godt eksempel på at kunnskap sjelden er bortkastet og at en aldri vet hva en får bruk for på lang sikt.

Videreutdanning for karriereklatring

Stian Tsesmetsis har tatt det samme studiet som Ola By Rise. Stian ønsket å bygge på bachelorgraden sin for å komme dit han ønsket karrieremessig.
– Å ta en mastergrad på deltid ved siden av full jobb sier noe både om dedikasjon, effektiv bruk av tid og evne til å sjonglere flere baller på en gang. Jeg er overbevist om at det har gjort meg mer attraktiv på jobbmarkedet.

Stian finansierte utdanningen selv. Det gjorde at han sto friere til å velge arbeidsgiver og klatre på karrierestigen.

Les mer her: Springbrett for karriere

Stian Tsesmetsis angrer ikke et sekund på at han tok en videreutdanning ved NTNU. Foto: Fartein Rudjord

Mulighet for å skifte retning

Reid-Are Pedersen var lei av livet som baker og tok videreutdanning for å kunne jobbe som lærer. Han spurte seg selv: «Hva liker du å gjøre Reid-Are?». Han kom fram til at han kunne tenke seg å jobbe med barn og unge. Reid-Are har følgende tips til deg som vil bytte karriere:

 • Dersom jobbhverdagen oppfattes for rutinemessig, vurder om det er på tide å gjøre noe annet
 • Utvid horisonten og beveg deg ut av komfortsonen. Se gjerne etter noe helt annet enn det du har gjort og kan fra før
 • Finn et studium som virkelig engasjerer deg, ikke bare noe du tenker er smart å gjøre
 • Snakk med noen som har tatt studiet før

Å reise på samling og bo noen netter på hotell er ikke å forakte når man har små barn, sier Reid-Are Pedersen med et smil. Foto Helge Korneliussen

Bygge videre på noe du kan fra før

Noen opplever at den utdanningen de en gang tok ikke lengre gagner dem slik de hadde håpet. Anita S. Haraldvik tok det nettbaserte studiet i Nordisk språk og litteratur for å bli lærer og undervise i norsk. Helseproblemer gjorde at hun måtte bytte karriere. Anita understreker at motivasjon, disiplin og struktur er viktig og man må ville det 110 prosent. I tillegg kommer hun med følgende tips:

 • Har du en utdanning fra før er det lurt å bruke denne som utgangspunkt når du velger nytt, og benytte den som bakgrunn i løpet av studiene.
 • Tenk over hvordan det er å være helt nyutdannet. Det er mye man skal takle som nyutdannet, er du klar for det?
 • Skaff deg noen støttespillere i nærheten som du kan snakke med. Det kan være ensomt å studere på nett 

Sikrere på å få jobb?

Noen ganger kan en videreutdanning sikre deg bedre jobbmuligheter. Det er i hvert fall tilfellet for mange av studentene som tar logopediutdanning ved NTNU. En kartlegging gjort i 2022 viser at hele 83 prosent fikk jobb fra innen tre måneder etter at de hadde fullført studiet.

Les også: Logopedstudenter får raskt jobb

Uansett om du velger en helt ny karrierevei, eller bygger på og oppdaterer en tidligere utdanning, vil du stå sterkere når du skal konkurrere om en ny jobb. 

Er det noe å lure på?

Å begynne på en videreutdanning kan føles som en stor beslutning. Da skal du vite at de fleste videreutdanningsstudenter klarer studiene svært bra. Det skorter kanskje litt på gode rutiner i starten, og de aller fleste vil tenke at det er litt skummelt. Samtidig vil arbeidserfaring og livserfaring bidra til at du «tar ting» mye raskere enn da du var yngre, og at du evner å se ting i en større sammenheng.

Stian Tsesmetsis konkluderer slik:  

– Jeg kommer aldri til å angre på at jeg tok denne videreutdanningen, men jeg tror jeg hadde angret om fire, fem år dersom jeg ikke hadde gjort det.

i

Fordeler

Å ta mer utdanning vil kunne gi deg en rekke fordeler som:

 • Større mestringsfølelse og selvsikkerhet i jobben ved at du vet at du er faglig oppdatert
 • Inspirasjon og motivasjon til å løse utfordringer i arbeidshverdagen
 • Muligheter for å påta deg nye oppgaver eller «stige i gradene»
 • Høyere lønn
i

Fakta

Lånekassen
En ny og mer fleksibel låneordning for kortere utdanninger ventes i løpet av våren 2025.

Inntil ny ordning er på plass, kan du søke støtte til videreutdanning dersom du tar 15 studiepoeng eller mer i semesteret. Du kan få støtte i inntil åtte år til sammen, inkludert de årene du har fått støtte tidligere. Har du lån i Lånekassen fra før og tar deltidsutdanning, vil du fortsatt få regning på det gamle lånet. Les mer på lanekassen.no.

Arbeidsgiver
Ofte betaler arbeidsgiver for etter- og videreutdanning de anser som relevant for din jobbutførelse, eller for din karriereutvikling i bedriften. Som et personalpolitisk virkemiddel er dette en god investering for arbeidsgiver, siden det øker bedriftens samlede kompetanse. Det kan gis skattefritak for kostnader som arbeidsgiver dekker i forbindelse med videreutdanning.

Fagforeninger
Mange fagforeninger har utdanningsfond eller stipendordninger for medlemmer som ønsker å ta videreutdanning. Er du medlem av en fagforening, ta kontakt med den.

Statlige finansieringsordninger
Statlige finansieringsordninger varierer over tid, men den største akkurat nå er satsingen på videreutdanning for lærere:
Kompetanse for kvalitet.
Les mer på udir.no.

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Andre artikler om videreutdanning

Vant innovasjonspris

Vant innovasjonspris

Siden 2021 har Lise Skogstad tatt videreutdanning. Hun tar en master i teknologiledelse og digital omstilling. Nylig gikk hun helt til topps i intern innovasjonskonkurranse.

Studier i skvis mellom jobb og familie

Studier i skvis mellom jobb og familie

Har du vurdert å starte på en videreutdanning, men er usikker på om du fikser det i kombinasjon med familie og jobb? Her får du nyttige tips fra flere av våre videreutdanningsstudenter som har erfaring med nettopp det.

www.ntnu.no/videre
E-post: videre@ntnu.no

NTNU VIDERE er videreutdanning og deltidsstudier fra NTNU.
Vi tilbyr kurs av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå innen de fleste fagområder. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. Ved NTNU blir du undervist av Norges fremste forskere og forelesere.