Lad opp kunnskapen om batteri

Professor Odne Burheim og Stipendiat Silje Nornes Bryntesen jobber ved batterilaboratoriet ved NTNU. Foto: Thor Nielsen/NTNU
Batteriteknologi er en viktig faktor for å få til en vellykket omstilling til fornybar energi. Skal Norge få fart på batteriproduksjon, trenger vi 1000 nye ingeniører som «kan batteri» – hvert eneste år – fram mot 2030. Derfor tilbyr NTNU et innføringskurs i batteriteknologi for ingeniører.
Tekst: Per-Steinar Moen
– Å drive med batterier har mange fellestrekk med andre ting i energisektoren som vi er flinke på i Norge. Men det er vanskelig å få tak i folk som har kompetanse spesifikt på batterier på mastergradsnivå, sier professor Odne Burheim ved Institutt for energi- og prosessteknikk.
Han er fagansvarlig for kurset «Batteriteknikk 1 – Li-ionebatterier».
Flere gigabatterifabrikker i Norge
Etterspørselen etter batterier har hatt en eksponentiell vekst med en fordobling hvert tredje år.
– For å holde tritt med behovet, må det bygges mange nye batterifabrikker verden over, og det satses hardt også her i landet.
I februar uttalte næringsminister Jan Christian Vestre at han arbeidet for etableringen av gigabatterifabrikker i Norge. «Spiller vi kortene riktig kan Norge bli en stor aktør internasjonalt innen batteriproduksjon», skrev han i regjeringens pressemelding.
Og allerede nå er det utbygging av tre store gigabatterifabrikker i Norge i samme skala som Teslas Nevada Gigafactory, som ble åpnet i 2016. I Stavanger har selskapet Beyonder allerede flere produksjonslinjer i gang, og har som mål å produsere titalls tusen battericeller hver dag i 2024. I tillegg ferdigstiller Freyr en første av tre fabrikkanlegg i Mo i Rana i disse dager og i september la statsminister Jonas Gahr Støre grunnsteinen for Morrows fabrikk i Arendal.
Den nye oljen
Det går ikke lang tid mellom overskrifter som hevder at batteriproduksjon er «den nye oljen». Professoren har i likhet med landets politikere stor tro på at Norge kan bli en viktig leverandør av batterier de nærmeste tiårene.

Med tre nye batterifabrikker i Norge blir det er skrikende behov for ingeniører som kan noe om batteriproduksjon sier professor Odne Burheim ved NTNU. Foto: Thor Nielsen/NTNU.
– Én slik fabrikk vil omsette for 30 milliarder kroner i året. Europa har behov for 120–130 slike fabrikker i årene fra 2030–2035, og hvis norske aktører når sine mål om å dekke 10 prosent av dette, vil dette utgjøre mellom 300–400 milliarder kroner i året. I 2020 eksportere Norge olje og gass for 330 milliarder kroner, så batteriproduksjon vil absolutt være en viktig verdikjede, selv om kostnadsmarginene er av et helt annet nivå enn i olje- og gassindustrien, sier Odne Burheim.
Stort behov for ingeniører med batterikunnskap
Det er beregnet at hver av disse fabrikkene trenger mellom 500–800 ingeniører på bachelor- eller mastergradsnivå.
– Det betyr at det er behov for 1500–2000 ingeniørjobber i denne bransjen i løpet av to-tre år, og det vil bare fortsette i framtiden.
Det tar tid å utdanne nye ingeniører, derfor handler det også om å bidra til at ingeniørene i samfunnet vårt kan omstille seg mot et segment det kommer til å være veldig mange jobber i, sier Odne Burheim.
Å lage batterier er en tverrfaglig prosess som omfatter ingeniørretninger som maskin, kjemi, elektro og automatisering. Det er ikke nødvendigvis vanskelig å skaffe ingeniører innen disse fagretningene til batterifabrikkene, men utfordringen er at de ikke har gode nok kunnskap om batteri.
– Det er disse ingeniørene vi ønsker å videreutdanne, sier han.
Grunnleggende batterikunnskap
Kurset er laget for ingeniører med bachelor- eller mastergrad, gjerne med bakgrunn innen elektro-, maskin- eller prosessfag.
– Formålet med kurset er å gi ingeniører kompetanse til å kunne jobbe med batteriteknologi ved å dra nytte av bakgrunnen fra andre ingeniørdisipliner.
Kurset er også godt egnet for ingeniører som ønsker å bytte fagfelt fra fossil industri til fornybarindustri.
Professor Odne Burheim tror også kurset kan være av interesse for ansatte innen offentlig forvaltning.
– Hvis man trenger en på kontoret som har mulighet til å vurdere teknisk hold hos ulike tilbydere i en anbudsprosess, kan introduksjonskurset passe veldig bra, sier han.
I tillegg vil også lærere på fagskoler ha godt nytte av kurset, spesielt de som ønsker å bygge opp fagskoleutdanning. Læringsmateriell med øvinger følger med kurset, og kan brukes i oppbygging av egne kurs.
FAKTA
Kurset Batteriteknikk 1 – Li-ionebatterier tar for seg blant annet batteriets oppbygning, ulike typer kjemier, energitap, dimensjonering og testprotokoller. Undervisningen blir gitt på nett og på fysisk samling, totalt fem dager.
Dette kurset er en introduksjon til en serie med videreutdanningskurs om batteriteknologi som alle gir 2,5 studiepoeng.
Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.
Andre artikler om videreutdanning
40 år med Praktisk prosjektledelse
NTNU har et av Europas største utdannings- og forskningsmiljø innen prosjektledelse. Videreutdanningsemnet Praktisk prosjektledelse ble tilbudt første gang for 40 år siden som svar på store kostnadsoverskridelser i utbyggingsprosjekter på norsk sokkel.
Gjør det enklere å holde stø kurs som prosjektleder
Det er mye som kan gå skeis i store prosjekter. IT-konsulent Morten Moen Dyrendahl kjenner seg langt bedre rustet til å gjøre en god jobb som prosjektleder etter å ha tatt Praktisk prosjektledelse.
Kan bedriften din håndtere de nyeste digitale sikkerhetsbruddene?
Digitale angrep mot norske bedrifter har tredoblet seg de siste årene, og over 50 % av norske bedrifter har blitt utsatt for datakriminalitet. Likevel viser undersøkelser at kun 1% av ledere vurderer digital sikkerhet som det viktigste for sin bedrift.