Lanserer stor EVU-satsing

Studentene prøvde ut metodikken i praksis i Nidelva forrige torsdag. Foto: Atle Harby.

NTNUs satsning på videreutdanning ble tatt godt i mot av statsråd Iselin Nybø. Her sammen med rektor ved NTNU, Gunnar Bovin. Foto: Gorm Kallestad, NTNU/NTB scanpix

NTNU vil doble omfanget av etter- og videreutdanning (EVU) i løpet av tre år. Antall voksne i arbeid som tar videreutdanning med studiepoeng ved universitetet skal øke fra vel 8300 i fjor til om lag 20.000 i 2020.

Tekst: Jan Erik Kaarø og Ingrun Furuhaug

Anne Borg

Anne Borg, prorektor for utdanning.

NTNUs storstilte satsning på EVU ble kunngjort av prorektor for utdanning, Anne Borg, under et seminar i Oslo onsdag 11. april.

– Vi gjør dette fordi vi ser at arbeidslivet vil trenge stadig mer fleksibel og oppdatert kompetanse. Betydningen av å lære hele livet øker fordi de teknologiske endringene kommer raskere. Arbeidslivet og politikerne har bedt oss om å satse mer på å tilby kompetanseheving og da er det en del av vårt samfunnsoppdrag å svare på utfordringen, sier Anne Borg.

– Betydningen av å lære hele livet øker fordi de teknologiske endringene kommer raskere.
Anne Borg, prorektor for utdanning

Tilbudet til voksne vil bli trappet opp innen hele bredden av NTNUs virksomhet, men i starten fokuseres det mest på å utvide opplæringen innen teknologi og digitalisering. Allerede nå har vi klart et nytt kurs «Digitalisering – muligheter og trusler» og til høsten håper vi å kunne presentere flere nye tilbud med tema som f.eks.

  • Forretningsmodeller og strategier for digitalisering og markedsføring
  • Informasjonssikkerhet
  • Kybernetikk i oljesektoren

Noen av kursene kan bli undervist fra nye lokaler i Oslo-området, der universitetet planlegger å etablere seg i løpet av høst. Hvor dette blir er foreløpig ikke bestemt.

Iselin Nybø: – Flere må bidra for at dette skal lykkes 

Statsråd for forskning og høyere utdanning Iselin Nybø likte å høre at NTNU tar et krafttak for etter- og videreutdanningen. Hun var opptatt av at flere aktører må bidra hvis dette skal lykkes. Arbeidsgiverne må gi sine ansatte mulighet til å tilegne seg ny kompetanse og arbeidstakerne må se verdien av å lære seg nye ferdigheter. 

Også ledelsen på NTNU ønsker en felles satsing fra flere aktører for å snu trenden som viser at antall nordmenn som tar både formell, studiepoenggivende videreutdanning og uformell opplæring i form av etterutdanningskurs de siste årene har gått nedover.

Tre tiltak for at ingen skal gå ut på dato

 

Skreddersyr videreutdanning

NTNU har allerede et stort videreutdanningstilbud og lang tradisjon for å tilby utdanning i samarbeid med næringslivet. Leder av Seksjon for etter- og videreutdanning, Ragna Ann Berge, sier det er økende interesse for skreddersydde kurstilbud og forteller om et av de ferskeste samarbeidsprosjektene:

– Digitalisering fører til økende behov for ansatte med teknologisk kompetanse. For å møte dette behovet har Sparebank 1 SR-Bank inngått samarbeid med NTNU om videreutdanning i IT for sine ansatte.

Studenter på kurs i Miljødesign i vassdrag jobber ute i elva

Ragna Ann Berge, leder av Seksjon for etter- og videreutdanning ved NTNU. Foto: Anne-Line Bakken

– Nye behov oppstår i et arbeidsliv i stadig endring. Vi ønsker å utvikle og tilby det arbeidsmarkedet trenger, da må vi samarbeide tett med de det gjelder, sier Ragna Ann Berge, og legger til:

– Ta gjerne direkte kontakt med meg for å høre mer om hvordan vi jobber eller om du har behov for kompetanse og kurs, så tar vi det videre til aktuelle fagmiljøer.

i

Videreutdanning på NTNU

Hos NTNU VIDERE kan du ta alt fra et enkeltkurs på 7,5 studiepoeng til en hel mastergrad. Vi tilbyr kurs på bachelor- og masternivå for de fleste yrkesgrupper.

Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger der du møter faglærerne og de andre kursdeltakerne.

Se hele kurstilbudet

Strekillustrasjon: Vil du investere i din egen utvikling?

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Andre artikler om videreutdanning

Berekraft og omstilling kan læras

Berekraft og omstilling kan læras

Kinodirektør Arild Kalkvik meiner grøn omstilling både kan vera artig og lønnsamt. Bærekraft, omstilling og inkluder er ei ny spesialisering innan masterprogrammet Organisasjon og leiing. Her kan du lære kva som må til for at samfunnet skal omstillast.

Hvordan få til bærekraftig omstilling i praksis

Hvordan få til bærekraftig omstilling i praksis

Bærekraftig omstilling er ikke noe bare en enkelt avdeling på en arbeidsplass kan jobbe med, det må inn i alle ledd, mener Kristine Nørgaard. Hun skriver masteroppgave om bærekraft og innovasjon i Oslobygg.

Videreutdanning ga uante muligheter for både Kristian og arbeidsgiver

Videreutdanning ga uante muligheter for både Kristian og arbeidsgiver

Mange yrkesaktive opplever at behovet for å lære nye ferdigheter øker i takt med endringene i arbeidsmarkedet. Kristian Leversen hadde jobbet i olje- og gassindustrien i flere år, og innså dette behovet samtidig som arbeidsgiveren lyste ut en ny stilling. Videreutdanningsemnet CO2-fangst og hydrogen som energi ga ham mer basiskunnskap og ble også svært verdifullt i hans nye stilling innenfor alternative energikilder og bærekraftige løsninger. 

www.ntnu.no/videre
E-post: videre@ntnu.no

NTNU VIDERE er videreutdanning og deltidsstudier fra NTNU.
Vi tilbyr kurs av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå innen de fleste fagområder. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. Ved NTNU blir du undervist av Norges fremste forskere og forelesere.