19. sep, 2022 | Bloggpost, Skole og utdanning

Logopedstudenter får raskt jobb

Portrett utendørs av Christopher Le

Birgit Lorentzen synes logopedistudiet ved NTNU var spennende, og ikke lenge etter at hun var ferdig var hun i ny fast jobb. Foto: Anne-Line Bakken

Heidrun Grindvold fikk jobb som logoped før hun hadde fullført studiet. Ifølge en kartlegging fra NTNU får de fleste logopedstudenter jobb innen det har gått tre måneder.

Tekst: Lisbet Jære

NTNU har kartlagt yrkestilhørighet til nåværende og tidligere logopedstudenter. Tre av fire som har fullført det erfaringsbaserte masterprogrammet i logopedi jobber i dag som logopeder.

– Jeg ble ferdig utdannet logoped i 2018. Jeg var heldig fordi kommunen jeg bor i, Nordre Land, hadde behov for en logoped. Jeg ble tilbudt jobb i PPT-tjenesten før jeg var ferdig med masteren, sier Heidrun Grindvold.

Portrett-foto av Heidrun Grindvold

Heidrun Grindvold bor i Gjøvikområdet og hun sier det kreves jo litt å pendle til Trondheim, men at det å være borte hjemmefra gjorde at hun fikk konsentrert seg enda mer om studiene. Foto: Privat

Har i dag egen praksis

Førskolelæreren hadde lenge ønsket å ta videreutdanning relatert til språk og barn. Men hun hadde aldri helt fått det til å passe inn, verken i forhold til familie eller jobb. Det var en karriereveileder som ga henne ideen om å studere logopedi. Det å ta videreutdanning som voksen beskriver hun som en opptur.

– Da jeg tok førskolelærerutdanningen for mange år var siden var jeg ikke like inspirert fordi jeg var litt lei etter mange år på skolebenken. Nå var derimot motivasjonen på topp, jeg var klar for nye nytt.

Hun er godt fornøyd med studieopplegget, selv om hun kunne ønske det var mer praksis.

– Jeg bor i Gjøvik-området, og det kreves jo litt å pendle til Trondheim. Men det var egentlig veldig fint fordi da fikk jeg konsentrert meg om studiene. Selv om vi er voksne så fikk vi et godt studiefelleskap og gjorde gruppearbeid om kveldene.

Fikk raskt jobb

Kartleggingen viser at de som hadde fullført utdanningen raskt fikk jobb som logoped.

– Hele 83 prosent svarer at de fikk jobb fra null til tre måneder etter at de hadde fullført studiet

Det gjorde også Birgit Brønseth Lorentzen. Det til tross for at om hun bor i Trondheim, og det er større behov for logopeder i distriktene enn i byene.

– Jeg gikk rett til et vikariat i Trondheim kommune da jeg ble ferdig utdannet før sommeren i fjor. Nå har jeg fått en fast jobb i PPT (Pedagogisk-psykologisk tjeneste) i Orkland kommune.  

Birgit Lorentzen sier at foreleserne på studiet var veldig gode. Foto: Anne-Line Bakken

Var i full jobb

Fire av ti jobbet også som logoped underveis i studiet, de aller fleste i en deltidsstilling, viser kartleggingen. Grindvold og Lorentzen var derimot i full jobb som førskolelærere ved siden av studiene.

– Når en jobber fullt krever det at en er strukturert og har stor arbeidskapasitet. For meg hjalp det at studiet var så spennende. Hver gang vi startet med et nytt emne så var det liksom bare enda mer interessant enn det forrige. Foreleserne var veldig gode, sier Lorentzen.

Lorentzen liker at utdanningen er så allsidig.

– En kan jobbe med mennesker fra 0 til 100 år, det handler om både pedagogikk og helse.

Hun liker også at det er et yrke der en må samarbeide med andre faggrupper; fra ergoterapeuter til kjeveortopeder og pedagoger i barnehage og skole.

Jobbet underveis i studiet

Av de som har fullført studiet jobber 63 prosent i full stilling som logopeder, mens 12 prosent jobber deltid. Det viser at jobbmarkedet er godt.

Mange driver egen praksis fordi det er få utlyste offentlige stillinger.
– Det skulle definitivt vært flere logopedstillinger. Det er ikke så mange av oss, men det er mange som trenger hjelp fra logopeder, sier Lorentzen.

Grindvold startet egen praksis i Gjøvik for et år siden. Det trives hun godt med.
– Det går veldig fint å være sin egen sjef, mye bedre enn jeg fryktet. Jeg har ikke kolleger på arbeidsplassen så da blir det ekstra viktig å ha et godt nettverk. Samtidig er det godt å ha friheten til å legge opp sin egen arbeidshverdag.

i

FAKTA

Erfaringsbasert masterprogram i logopedi er et deltidsstudium for deg som ønsker å bli logoped. Studiet bygger på treårig høyere utdanning og minst to års relevant arbeidserfaring som for eksempel førskolelærer, lærer eller helsearbeider. Behovet for logopedisk kompetanse er stort både i barne- og ungdomsskolen, videregående og høyere utdanning og i helse- og rehabiliterings-institusjoner i Norge.

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Andre artikler om videreutdanning

Reisen til ny karriere

Reisen til ny karriere

Stian Vik Birkestrand valgte masterstudiet Teknologiledelse og digital omstilling for å få en karriere hvor han kan være mer hjemme.

Meiningsfull utdanning

Meiningsfull utdanning

Leif og Mari utdannar seg begge til audiopedagogar. Dei er samde om ein ting: Å auke kompetansen om nedsett høyrsel er både spennande og meiningsfullt.

NTNU VIDERE er videreutdanning og deltidsstudier fra NTNU.
Vi tilbyr kurs av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå innen de fleste fagområder. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. Ved NTNU blir du undervist av Norges fremste forskere og forelesere.