Mange har lært mer om kunstig intelligens

Portrett av Marit Vuttudal ute på verandaen

Kunstig intelligens, her representert ved roboten Pepper, gjør seg gjeldene over alt i samfunnet. Foto: Geir Mogen/NTNU:  

Flere må kunne mer om kunstig intelligens», sa Norges digitaliseringsminister for ett år siden. Nå har over 12.000 personer registrert seg på kurset Elements of AI for å lære mer.

Tekst: Pernille Feilberg

For ett år siden lanserte regjeringen Norges første nasjonale strategi for kunstig intelligens. I strategien sies det at flere må få kunnskap om kunstig intelligens hvis vi skal kunne utvikle og utnytte mulighetene som finnes i teknologien. Det ønsker NTNU å bidra til.

Mange vil lære

Målet er at mange skal lære litt om kunstig intelligens, og pr nå har over 12.000 nordmenn registrert seg for å delta på kurset Elements of AI. Kurset skal bidra til å øke nordmenns kunnskap om og forståelse for kunstig intelligens i samfunnet, og Elements of AI nevnes spesifikt i regjeringens strategi. Kurset er gratis og det kreves ikke formelle forkunnskaper.

 Kunstig intelligens kommer til å endre verden like mye som internett

– Alt for få vet i dag hva kunstig intelligens er. Det holder ikke, for kunstig intelligens kommer til å endre verden like mye som internett har gjort, sa tidligere digitaliseringsminister Nikolai Astrup i forbindelse med Norges nye strategi for området.

Verdens beste kurs om kunstig intelligens

Kurset ble opprinnelig utviklet av finske aktører, med Universitetet i Helsinki i spissen. Det ble lansert i Finland våren 2018, og rangert av det amerikanske tidsskriftet Forbes til å være verdens beste kurs i kunstig intelligens i 2020. Siden lanseringen har mer enn 750.000 registrert seg på kurset på verdensbasis.

NTNU ansvarlig for norsk versjon

NTNU har ansvar for faglig innhold og tilrettelegging av den norske versjonen av kurset, og lanserte Elements of AI på norsk i april 2020.

– Kunstig intelligens vil påvirke oss alle i fremtiden, både i arbeidslivet og i hverdagen ellers

– Det er ikke bare eksperter og spesielt interesserte som trenger kjennskap til kunstig intelligens. Alle bør hva basiskunnskap om hvordan denne teknologien virker og hva den vil bety for oss, sier Helge Langseth, professor i kunstig intelligens på NTNU og faglig ansvarlig for den norske versjonen av kurset.

Portrett av Helge Langseth, foto

Professor Helge Langseth Foto: Kai T. Drangeland/NTNU

Ga aha-oppleveingar

Eg er veldig nøgd med kurset. Det hadde interessante og aktuelle problemstillingar, og ga både enkelte aha-opplevingar og eit fint overblikk. Kurset var nyttig for meg som privatperson, men og for meg som leiar for ei verksemd der kunnskap om samspelet mellom teknologi og menneske er sentralt.», sier kursdeltager Geir Magne Kvalsøren, leder for bedriften Kraftlauget.

 

Portrett av Geir Magne Kvalsoren

Geir Magne Kvalsøren Foto: Andreas Roksvåg

Vil du også lære mer om kunstig intelligens? Gå til elementsofai.no

i

FAKTA

Gratis, nettbasert kurs
Kurset Elements of AI er gratis, nettbasert og du kan starte når du vil. Du trenger ikke studierett eller være registrert som student ved NTNU for å kunne ta kurset. I snitt bruker kursdeltagerne ca. 25 timer på kurset, som består av både av teori og praktiske oppgaver.

 

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Andre artikler om videreutdanning

Vant innovasjonspris

Vant innovasjonspris

Siden 2021 har Lise Skogstad tatt videreutdanning. Hun tar en master i teknologiledelse og digital omstilling. Nylig gikk hun helt til topps i intern innovasjonskonkurranse.

Studier i skvis mellom jobb og familie

Studier i skvis mellom jobb og familie

Har du vurdert å starte på en videreutdanning, men er usikker på om du fikser det i kombinasjon med familie og jobb? Her får du nyttige tips fra flere av våre videreutdanningsstudenter som har erfaring med nettopp det.

Klar for å gå videre?

Klar for å gå videre?

Er du i en jobb du hvor du trives og ser for deg å være i mange år framover?  Vil jobben du har være slik den er nå i framtida? Fikser du den fremtidige versjonen av jobben din?

www.ntnu.no/videre
E-post: videre@ntnu.no

NTNU VIDERE er videreutdanning og deltidsstudier fra NTNU.
Vi tilbyr kurs av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå innen de fleste fagområder. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. Ved NTNU blir du undervist av Norges fremste forskere og forelesere.