Mange har lært mer om kunstig intelligens

Kunstig intelligens, her representert ved roboten Pepper, gjør seg gjeldene over alt i samfunnet. Foto: Geir Mogen/NTNU:
Flere må kunne mer om kunstig intelligens», sa Norges digitaliseringsminister for ett år siden. Nå har over 12.000 personer registrert seg på kurset Elements of AI for å lære mer.
Tekst: Pernille Feilberg
For ett år siden lanserte regjeringen Norges første nasjonale strategi for kunstig intelligens. I strategien sies det at flere må få kunnskap om kunstig intelligens hvis vi skal kunne utvikle og utnytte mulighetene som finnes i teknologien. Det ønsker NTNU å bidra til.
Mange vil lære
Målet er at mange skal lære litt om kunstig intelligens, og pr nå har over 12.000 nordmenn registrert seg for å delta på kurset Elements of AI. Kurset skal bidra til å øke nordmenns kunnskap om og forståelse for kunstig intelligens i samfunnet, og Elements of AI nevnes spesifikt i regjeringens strategi. Kurset er gratis og det kreves ikke formelle forkunnskaper.
– Kunstig intelligens kommer til å endre verden like mye som internett
– Alt for få vet i dag hva kunstig intelligens er. Det holder ikke, for kunstig intelligens kommer til å endre verden like mye som internett har gjort, sa tidligere digitaliseringsminister Nikolai Astrup i forbindelse med Norges nye strategi for området.
Verdens beste kurs om kunstig intelligens
Kurset ble opprinnelig utviklet av finske aktører, med Universitetet i Helsinki i spissen. Det ble lansert i Finland våren 2018, og rangert av det amerikanske tidsskriftet Forbes til å være verdens beste kurs i kunstig intelligens i 2020. Siden lanseringen har mer enn 750.000 registrert seg på kurset på verdensbasis.
NTNU ansvarlig for norsk versjon
NTNU har ansvar for faglig innhold og tilrettelegging av den norske versjonen av kurset, og lanserte Elements of AI på norsk i april 2020.
– Kunstig intelligens vil påvirke oss alle i fremtiden, både i arbeidslivet og i hverdagen ellers
– Det er ikke bare eksperter og spesielt interesserte som trenger kjennskap til kunstig intelligens. Alle bør hva basiskunnskap om hvordan denne teknologien virker og hva den vil bety for oss, sier Helge Langseth, professor i kunstig intelligens på NTNU og faglig ansvarlig for den norske versjonen av kurset.

Professor Helge Langseth Foto: Kai T. Drangeland/NTNU
Ga aha-oppleveingar

Geir Magne Kvalsøren Foto: Andreas Roksvåg
Vil du også lære mer om kunstig intelligens? Gå til elementsofai.no.
FAKTA
Gratis, nettbasert kurs
Kurset Elements of AI er gratis, nettbasert og du kan starte når du vil. Du trenger ikke studierett eller være registrert som student ved NTNU for å kunne ta kurset. I snitt bruker kursdeltagerne ca. 25 timer på kurset, som består av både av teori og praktiske oppgaver.
Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.
Andre artikler om videreutdanning
40 år med Praktisk prosjektledelse
NTNU har et av Europas største utdannings- og forskningsmiljø innen prosjektledelse. Videreutdanningsemnet Praktisk prosjektledelse ble tilbudt første gang for 40 år siden som svar på store kostnadsoverskridelser i utbyggingsprosjekter på norsk sokkel.
Gjør det enklere å holde stø kurs som prosjektleder
Det er mye som kan gå skeis i store prosjekter. IT-konsulent Morten Moen Dyrendahl kjenner seg langt bedre rustet til å gjøre en god jobb som prosjektleder etter å ha tatt Praktisk prosjektledelse.
Kan bedriften din håndtere de nyeste digitale sikkerhetsbruddene?
Digitale angrep mot norske bedrifter har tredoblet seg de siste årene, og over 50 % av norske bedrifter har blitt utsatt for datakriminalitet. Likevel viser undersøkelser at kun 1% av ledere vurderer digital sikkerhet som det viktigste for sin bedrift.