Muligheter og farer med digitalisering

Studentene prøvde ut metodikken i praksis i Nidelva forrige torsdag. Foto: Atle Harby.

Dronetransport – framtidens budbil? Illustrasjonsfoto: coulorbox.com

Digitalisering pågår i rasende fart, men hva innebærer det egentlig? Et nytt innføringskurs vil gi forståelse og kunnskap om megatrenden alle snakker om.

Tekst: Lisbet Jære, frilansjournalist

Endre Sjøvold

Professor Endre Sjøvold

Professor Endre Sjøvold ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse (IØT) mener det er stort behov for grunnleggende kunnskap om hva digitalisering egentlig er. Digitalisering fører til gjennomgående endringer i livene våre både privat og på arbeid. Da er det viktig å være klar over både muligheter og farer.

– Ledere i næringslivet snakker mye om digitalisering, men samtidig ser jeg at det er mangel på forståelse og en del forvirring ute og går. Snakker en med ti ledere om hva det er, vil du få høre ti ulike oppfatninger, sier Sjøvold.

Fra menneske til maskin

For å ha det helt klart hva vi snakker om, så kommer Sjøvold med en definisjon: Digitalisering er når tjenester og arbeidsoppgaver blir automatisert og overlatt fra mennesker til maskiner.

Digitalisering er når tjenester og arbeidsoppgaver blir automatisert og overlatt fra mennesker til maskiner

Behov for grunnleggende kunnskap om digitalisering er bakgrunnen for at innføringskurset Digitalisering – muligheter og trusler. Målgruppen er ledere og andre som har behov for å forstå konsekvensene digitalisering har for privat og offentlig næringsliv.

Sjøvold underviser i kurset sammen med Jon Atle Gulla, professor ved Institutt for datateknologi og informatikk.

Forstå businessmuligheter

– Kursets hovedmål er å vise samspillet mellom forretningsforståelse og teknologiforståelse. Deltakerne lærer ikke programmering, men vil få en porsjon med teknisk kompetanse slik at de forstår hvilke businessmuligheter som ligger der, sier Sjøvold.

Kursets hovedmål er å vise samspillet mellom forretningsforståelse og teknologiforståelse

Digitalisering skal i utgangspunktet føre til sparte kostnader og effektivisering, men så enkelt er det ikke.

– Det finnes mange eksempler på at de store IT-selskapene forsøker å skape behov hos kunden. Kurset skal gi større bevissthet og kunnskap til den som bestiller slik at de kan bli mer kritiske til IT-leverandørenes produkter, og få bestilt de produktene som trengs.

Skjer raskere, raskere og raskere

Sjøvold viser til Moores lov. I 1965 spådde Gordon Moore, en av Intels grunnleggere, at prosessorkraften til en datamaskin ville dobles hvert andre år.

– Teorien har holdt stikk, vi har sett en dobling i kapasiteten per 18. måned. Dette har ført til at kurven nå har skutt i været og utviklingen skjer i en fart som er revolusjonerende, sier Sjøvold.

Og han ser ingen grunn til at det vil roe seg, heller motsatt.

– Vi har sett at de som griper mulighetene raskt, både har store mulighet for suksess og å feile. Vi så det med å feile under dot.com-boblen. Det gjelder å navigere riktig, framtidas arbeidsliv kommer til å endres formidabelt.

Vil lære gode strategier

Hvordan ruste seg for endringene? Og hvordan skal en som leder ta tak i de store behovene for omstilling? Sjøvold legger vekt på at digitalisering fordrer endring i samspillet i organisasjonen og dynamikken i de enkelte team er en sentral nøkkel til suksess. Hvordan skape offensive team er derfor et tema i kurset.

–  Suksess med digitalisering avhenger av god ledelse

– En må forstå hva digitaliseringen betyr for ens bedrift, og kunne omsette tankene til medarbeiderne og involvere de. Suksess med digitalisering avhenger av god ledelse, sier professor Endre Sjøvold.

i

Digitalisering

Kurset Digitalisering – muligheter og trusler gir grunnleggende kunnskap om digitalisering. Målgruppen er ledere og andre som har behov for å forstå konsekvensene digitaliseringen har for privat og offentlig sektor. Kurset har en todagers samling i Oslo + en nettsamling.

NTNU tilbyr også kurs i Digitalisering og ledelse med samlinger i Ålesund.

Strekillustrasjon: Vil du investere i din egen utvikling?

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Andre artikler om videreutdanning

Berekraft og omstilling kan læras

Berekraft og omstilling kan læras

Kinodirektør Arild Kalkvik meiner grøn omstilling både kan vera artig og lønnsamt. Bærekraft, omstilling og inkluder er ei ny spesialisering innan masterprogrammet Organisasjon og leiing. Her kan du lære kva som må til for at samfunnet skal omstillast.

Hvordan få til bærekraftig omstilling i praksis

Hvordan få til bærekraftig omstilling i praksis

Bærekraftig omstilling er ikke noe bare en enkelt avdeling på en arbeidsplass kan jobbe med, det må inn i alle ledd, mener Kristine Nørgaard. Hun skriver masteroppgave om bærekraft og innovasjon i Oslobygg.

Videreutdanning ga uante muligheter for både Kristian og arbeidsgiver

Videreutdanning ga uante muligheter for både Kristian og arbeidsgiver

Mange yrkesaktive opplever at behovet for å lære nye ferdigheter øker i takt med endringene i arbeidsmarkedet. Kristian Leversen hadde jobbet i olje- og gassindustrien i flere år, og innså dette behovet samtidig som arbeidsgiveren lyste ut en ny stilling. Videreutdanningsemnet CO2-fangst og hydrogen som energi ga ham mer basiskunnskap og ble også svært verdifullt i hans nye stilling innenfor alternative energikilder og bærekraftige løsninger. 

www.ntnu.no/videre
E-post: videre@ntnu.no

NTNU VIDERE er videreutdanning og deltidsstudier fra NTNU.
Vi tilbyr kurs av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå innen de fleste fagområder. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. Ved NTNU blir du undervist av Norges fremste forskere og forelesere.