Springbrett for videre karriere

Stian Tsesmetsis angrer ikke ett sekund på at han tok en videreutdanning ved NTNU. Foto: Fartein Rudjord

Da Stian begynte på videreutdanning ved siden av jobb skjøt karrieren skikkelig fart. Nå er han der han ønsker å være.

Tekst: Håvard Egge

Stian Tsesmetsis startet på en lederutdanning på deltid ved NTNU i 2021.  Masteren i organisasjon og ledelse tok han ved siden av full jobb.

– Det viser at man er ambisiøs og klarer å stå i det. I tillegg har jeg lært mye som jeg har nytte av i jobbhverdagen, forteller han.

Stian finansierte utdanningen selv. Det gjorde ham friere til å klatre på karrierestigen.

–  Jeg har brukt utdanningen som et springbrett for å søke jobber, og det har lønnet seg, forteller Stian, som har skiftet jobb hele tre ganger i løpet av masterløpet.

Bachelor i Florida

Etter videregående reiste Stian til Florida i USA for å spille fotball mens han studerte. Det resulterte i en bachelorgrad i International Business and Finance. Her fikk han en god generell utdannelse og en super opplevelse.

– Da jeg flyttet hjem var jeg usikker på hvilket yrke og selskap jeg ønsket å jobbe i. Derfor valgte jeg å søke på noen trainee-programmer. En stor fordel med det er at du ikke blir låst til en stilling eller posisjon, forteller Stian.

Han startet i ISS, som er et stort selskap med mange muligheter innen det han ville jobbe med: salg og forretningsutvikling.

– Etter å ha fått jobberfaring så jeg at jeg hadde behov for mer spisset kompetanse og forståelse for det jeg skulle holde på med. Jeg følte derfor at det ville være lurt med faglig påfyll. Dessuten er jeg ambisiøs og vet at man med en bachelorgrad kan komme til kort på jobbmarkedet. Mitt største mareritt var at drømmejobben skulle glippe fordi jeg manglet en mastergrad.

Ville bygge CV

Stian innså at om han skulle komme dit han ønsket, var det viktig å bygge på CV-en. Resultatet ble en erfaringsbasert master i organisasjon og ledelse med spesialisering i strategi og innovasjon ved NTNU.

– De fagene jeg har tatt har vært veldig relevante for det jeg jobber med og har lyst til å drive med i min profesjonelle karriere.

Selve masteroppgaven er basert på det fagområdet han ønsker å bli best på –salgsledelse og organisasjon.

– Underveis har det vært samlinger med mange gode forelesere og interessante diskusjoner. Og jobben med oppgaven har også gitt meg mye god innsikt som jeg har tatt med meg i arbeidshverdagen min.

Mer attraktiv på jobbmarkedet

Stian forteller at opplegget på NTNU har passet ham veldig godt. Det har blitt mange lange kvelder og helger, uten at han har følt at det har vært umulig å kombinere videreutdanning med en ambisiøs jobbkarriere.

– Å ta en mastergrad på deltid ved siden av full jobb sier noe både om dedikasjon, effektiv bruk av tid og evne til å sjonglere flere baller på en gang. Jeg er overbevist om at det har gjort meg mer attraktiv på jobbmarkedet.

Han har steget raskt i gradene. Allerede i fjor hadde Stian en slags salgsdirektørrolle med personalansvar for seks ansatte.

– Det er åpenbart et resultat av at jeg har gjort det bra, men viser også at jeg har god nok erfaring og kompetanse.

Har ikke angret et sekund

Imens Stian har jobbet med masterløpet har han byttet jobb tre ganger. Først fra ISS til CBRE og deretter til Compass Group hvor han ble hentet inn som salgsdirektør. Nå er han tilbake hos CBRE.

– Jeg har gradvis fått mer ansvar. Nå har jeg en tydelig karriereplan her, og ser fram til å vokse internt en stund framover, sier han.

Stian Tsesmetsis jobber har byttet jobb flere ganger underveis i studiene. Når vi snakket med ham jobbet han i Oslo sentrum.Foto: Fartein Rudjord

– Jeg kan trygt anbefale andre å ta en master på deltid, og garanterer at det gjør deg mer attraktiv på jobbmarkedet. Både fordi man bygger CV, men spesielt på grunn av dedikasjonen det viser. Å ta en master ved siden av full jobb demonstrerer at man klarer å «stå i det», og det legges merke til hos potensielle arbeidsgivere.

I tillegg er videreutdanningen er fin anledning til å bygge nettverk, påpeker Stian.

– Jeg kommer aldri til å angre på at jeg tok denne videreutdanningen, men jeg tror jeg hadde angret om fire, fem år dersom jeg ikke hadde gjort det.

– Så jeg er veldig glad for at jeg har stått i det nå når jeg straks er i mål med graden, avslutter Stian.

i

Fakta

Strategi og innovasjon en av sju spesialiseringer i det erfaringsbaserte masterprogrammet Organisasjon og ledelse.

De andre spesialiseringene er:

Undervisningen er samlingsbasert og du tar et og et emne i den farten som passer deg.

Spesialiseringen passer for deg som leder eller planlegger strategi- og utviklingsprosesser i bedrifter. Studiet er spesielt relevant for deg som er involvert i innovasjon, entreprenørskap, produkt- og tjenesteutvikling og bærekraft.

Følgende emner kan inngå i spesialiseringen: 

  • Finansiering av forretningsutvikling
  • Markedsføring og internasjonalisering
  • Strategi og teknologiledelse

Les mer om Masterprogrammet i organisasjon og ledelse

i

Om finansiering

Lånekassen
En ny og mer fleksibel låneordning for kortere utdanninger ventes i løpet av våren 2025.

Inntil ny ordning er på plass, kan du søke støtte til videreutdanning dersom du tar 15 studiepoeng eller mer i semesteret. Du kan få støtte i inntil åtte år til sammen, inkludert de årene du har fått støtte tidligere. Har du lån i Lånekassen fra før og tar deltidsutdanning, vil du fortsatt få regning på det gamle lånet. Les mer på lanekassen.no.

Arbeidsgiver
Ofte betaler arbeidsgiver for etter- og videreutdanning de anser som relevant for din jobbutførelse, eller for din karriereutvikling i bedriften. Som et personalpolitisk virkemiddel er dette en god investering for arbeidsgiver, siden det øker bedriftens samlede kompetanse. Det kan gis skattefritak for kostnader som arbeidsgiver dekker i forbindelse med videreutdanning.
Les mer under pkt. 11. Arbeidsgivers fradragsrett på skatteetaten.no.

Fagforeninger
Mange fagforeninger har utdanningsfond eller stipendordninger for medlemmer som ønsker å ta videreutdanning. Er du medlem av en fagforening, ta kontakt med den.

Statlige finansieringsordninger
Statlige finansieringsordninger varierer over tid, men den største akkurat nå er satsingen på videreutdanning for lærere:
Kompetanse for kvalitet.
Les mer på udir.no.

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Andre artikler om videreutdanning

Mer effektiv med felles kompetanse

Mer effektiv med felles kompetanse

Ledergruppa ved Kompetansesenteret Tannhelse Midt (TkMidt) ønsket å bli bedre på å lede seg selv – og hele kompetansesenteret med 74 ansatte. Derfor tok de emnet Operativ ledelse sammen.

Bare å kaste seg ut i det

Bare å kaste seg ut i det

– Kommer jeg til å klare å ta en mastergrad? Det var Rikke Stensen, som jobber i Sparebank 1 SR-Bank, slettes ikke sikker på. Men etter å ha kastet seg ut i det, og tatt et og et emne om gangen, har hun likevel kommet i mål med en mastergrad i Organisasjon og ledelse.

www.ntnu.no/videre
E-post: videre@ntnu.no

NTNU VIDERE er videreutdanning og deltidsstudier fra NTNU.
Vi tilbyr kurs av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå innen de fleste fagområder. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. Ved NTNU blir du undervist av Norges fremste forskere og forelesere.