24. nov, 2023 | Bloggpost, Teknologi og samfunn

Treforedlingskurs engasjerer: – Gir ekstra motivasjon

Undervisningen ga godt faglig påfyll, forteller flere av studentene. Foto: Aleksander Båtnes.

Høsten 2023 gikk kurset Prosessteknologi for treforedlingsindustrien av stabelen. Kurset hadde rekordmange deltakere og høstet god kritikk blant studentene.

Tekst: Per Henning / Øistein Nygaard Falch

– Det er nyttig å få en god innføring i råvaren vi bruker og hvordan denne kan foredles på ulike måter. Prinsippene og kjemien bak prosessene dekkes. Noe er kjent kunnskap og noe gir økt innsikt og forståelse.

 Det sier Christina Nøkleby, som har deltatt på kurset de siste dagene. Hun har tidligere gått på det 5-årige masterprogrammet industriell kjemi og bioteknologi (MTKJ) ved NTNU med spesialisering innenfor kjemisk prosessteknologi. Hun forteller at å komme tilbake til skolebenken etter noen år i jobb gjør at man opplever undervisningen annerledes. 

Christina Nøkleby forteller entusiastisk om sine opplevelser av kurset. Foto: Per Henning

Nøkleby jobber nå på forskningsavdelingen i Borregaard, og har også vært innom produksjonsavdelingen.

– Det er fint å ha erfaring fra industrien, slik at man har knagger å henge kunnskapen fra kurset på. Det synes jeg var en fordel sammenliknet med mine tidligere år som student. Kurset er relevant for jobben min i industrien.

Har savnet skolebenken

Johnny Kvakland Melbø er en annen av deltakerne på kurset. Melbø er ingen nykommer i bransjen. I elleve år har han jobbet som Laboratorietekniker i RISE PFI forskningsinstitutt. Til daglig holder han til i PFI-bygget der treforedlingskurset blir avholdt.

 Han mener han har fått en bedre forståelse for prosessene fra råstoff av tre til ferdig produkt:

Det er fint å få bedre kjennskap til hvordan saker henger sammen, ikke minst i industrien i større skala – hvilken type maskiner og utstyr som brukes der.

Kristiane Melingen er også student for anledningen. Etter hun tok master i industriell kjemi ved NTNU, har hun jobbet ett år som prosjektingeniør i ELOPAK og arbeider nå med kartongutvikling.

Kristiane innrømmer at det har vært stas å komme tilbake til skolebenken.

Det har vært spennende å se på tre på fibernivå. Å studere tre på detaljnivå med langfiber, kortfiber og tilsetningsstoffer har vært veldig interessant.

Stor motivasjon for å lære det jeg legger frem

Førsteamanuensis ved Institutt for kjemisk prosessteknologi, Størker Moe, er emneansvarlig for kurset og underviste kurset i samarbeid med professor Øyvind Weiby Gregersen. Moe tilhører også forskningsgruppen Miljø- og reaktorteknologi. Han påpeker at det er motiverende å lære bort kurset til motiverte, voksne personer. Det er et stort spenn av deltakere. Alt fra prosessoperatører og labpersonell til forskere med doktorgrad er representert i undervisningen.

– Det er veldig fint å få tilbakemelding fra de som er ute i industrien og er kjent med moderne teknikker og utstyr, sier han.

Øyvind Weiby Gregersen og Størker Moe sto for undervisningen. De var fornøyde med innspillene som kom fra studentene. Foto: Per Henning.

Moe ønsker å gi en bredere forståelse av sammenhengene og begrensningene i treforedlingsprosessene fra råstoff til ferdig produkt. Altså kunsten å formidle hvordan teorisiden av faget kan inkluderes i hverdagen til mange av deltakerne. Videre vil han også å skape en arena for kommunikasjon på tvers av disipliner. 

Det gjør noe med stemningen når auditoriet er fylt av voksne mennesker med stor motivasjon for å lære det jeg legger fram. I tillegg jobber de hver eneste dag med faget som vi snakker om.

– Jeg kan dele av min teoretiske kunnskap, samtidig som jeg får en oppdatering fra dem om hvordan den praktiske driften ute i industrien akkurat nå, sier læreren, og legger til:

– Det er veldig spennende å få erfaringen fra industrien inn i klasserommet. Jeg tror samspillet mellom oss gjør forelesningene ekstra relevant for dem. Det gjør også min opplevelse av undervisningen bedre, avrunder Moe.

En annen med den erfaringen fagansvarlig sikter til, er student Renate Gjørva Ringstad.

Johnny Kvakland Melbø, Renate Gjørva Ringstad (i midten) og Kristiane Melingen (t.h) tar en faglig prat mellom slagene. Foto: Aleksander Båtnes  

Hun satt igjen med nyttig kunnskap hun kommer til å ta med seg videre til arbeidshverdagen som Prosessingeniør hos Ranheim Paper & Board, og omtaler erfaringen med kurset på følgende vis:

Kurset har vært veldig lærerikt, og gir godt påfyll til eget papirkurs som vi holder på jobb i regi av Norsk Industri. I tillegg er det gøy å være student igjen når det er noe en ønsker og vil lære mer om. Det må jeg si gir en ekstra motivasjon, oppsummerer Ringstad.

i

Fakta

Målgruppe: 

  • Ansatte i treforedlingsindustrien og dens leverandør- og videreforedlingsbransjer.  
  • Personer i produksjon, instrumentering, service og vedlikehold etc. 
  • Ansatte i relevante offentlige instanser 

Samarbeidspartnere  

  • Norske Skog Skogn
  • Norske Skog Saugbrugs
  • Borregaard
  • Ranheim Paper and Board
  • MM Folla Cell

Opptakskrav: Generell studiekompetanse eller tilsvarende realkompetanse. 

Studiepoeng: 7,5 

Kurset er finansiert av HK-dir (Direktoratet for Høyere utdanning og kompetanse) sitt bransjeprogram og utviklet i samarbeid med partnere fra industrien.  

Les mer om kurset Prosessteknologi for treforedlingsindustrien - KP6005.

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Andre artikler om videreutdanning

Mer effektiv med felles kompetanse

Mer effektiv med felles kompetanse

Ledergruppa ved Kompetansesenteret Tannhelse Midt (TkMidt) ønsket å bli bedre på å lede seg selv – og hele kompetansesenteret med 74 ansatte. Derfor tok de emnet Operativ ledelse sammen.

Bare å kaste seg ut i det

Bare å kaste seg ut i det

– Kommer jeg til å klare å ta en mastergrad? Det var Rikke Stensen, som jobber i Sparebank 1 SR-Bank, slettes ikke sikker på. Men etter å ha kastet seg ut i det, og tatt et og et emne om gangen, har hun likevel kommet i mål med en mastergrad i Organisasjon og ledelse.

www.ntnu.no/videre
E-post: videre@ntnu.no

NTNU VIDERE er videreutdanning og deltidsstudier fra NTNU.
Vi tilbyr kurs av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå innen de fleste fagområder. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. Ved NTNU blir du undervist av Norges fremste forskere og forelesere.