Videreutdanning og deltidsstudier
Videreutdanning utvider horisonten

NTNU er det universitet i Norge som har størst videreutdanningstilbud. Over 5000 deltar på videreutdanning ved NTNU hvert år. Ragna Ann Berge leder Seksjon for etter- og videreutdanning, kjent som NTNU VIDERE, som har ansvar for organisering, tilrettelegging og profilering av videreutdanning. Foto: Anne-Line Bakken.
Videreutdanning gir faglig påfyll og ny kunnskap i et arbeidsliv som endres raskt. Om målet er å utvide horisonten eller skifte kurs i livet, kan en fleksibel deltidsutdanning være døråpneren.

Heidi Isachsen. Foto: Oda Hveem
Godt voksne studenter med arbeidserfaring er en ressurs for arbeidsmarkedet. Med mange års yrkeserfaring har du et bedre grunnlag enn nyutdannede til å bruke teorien du lærer som videreutdanningsstudent i praksis i arbeidslivet. Å studere i voksen alder er en fornøyelse og svært selvutviklende, sier Heidi Isachsen (51).
5000 deltar på kurs årlig
Over 5000 tar videreutdanningskurs ved NTNU hvert år (se faktaboks). Heidi Isachsen var en av dem, planen hennes var først å kun ta ett enkeltemne i prosjektledelse, men hun syntes det var så givende å studere, at hun våren 2017 fullførte en master i organisasjon og ledelse.
NTNU har en egen seksjon for etter- og videreutdanning, kjent som NTNU VIDERE, som har ansvar for organisering, tilrettelegging og profilering av videreutdanning på vegne av NTNUs fagmiljøer. Men hva er egentlig forskjellen på etter- og videreutdanning? Ragna Ann Berge, leder for seksjonen, forklarer:
– På NTNU driver vi først og fremst med videreutdanning, det er studietilbud/kurs som gir studiepoeng på lik linje med ordinær utdanning. Etterutdanning er kortere kurs som ikke gir formell kompetanse, det vil si at en ikke tar eksamen og får studiepoeng, sier Berge.
En kan for eksempel ta kurs med studiepoeng eller en mastergrad på deltid som videreutdanningsstudent, mens å delta på en konferanse eller kurs uten studiepoeng er en form for etterutdanning.
Som vanlig undervisning
I desember 2015 vedtok NTNU en politikk for etter- og videreutdanningsvirksomheten for perioden 2016 til 2020 der hovedmålet er:
«NTNU skal tilby videreutdanning av høy kvalitet tilpasset arbeidslivets behov. Videreutdanningen skal ligge på samme nivå og ha samme faglige kvalitet som den ordinære utdanningen».
– I dokumentet står det at videreutdanning skal være del av den ordinære virksomheten ved NTNU. Når en tenker utdanning skal det også tenkes videreutdanning, og inkludere det i de faste oppgavene ved fakultetene.
– Det er mye opp til fagmiljøene om hvor mye de skal satse på dette. Vi ønsker at alle skal vurdere hvilke markeder og muligheter de har for å tilby videreutdanning, sier Berge.
Tekst: Lisbet Jære, frilansjournalist
FAKTA OM
VIDEREUTDANNING NTNU
NTNU er det universitet i Norge som har størst tilbud innen videreutdanning, og det finnes kurs innen de fleste fagområder. Det tilbys både enkeltkurs og kurs av lengre varighet på bachelor- og masternivå. De fleste kurs er på 7,5 studiepoeng, som tilsvarer 1/8 av et årsstudium.
På masternivå tilbyr vi flere av det som kalles erfaringsbaserte mastergrader, da må du ha minimum to års arbeidserfaring for å bli tatt opp. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger der du møter de andre deltakerne og faglærerne.

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.
Andre artikler om videreutdanning
Ble grunder midt i studieløpet
– Jeg ble gründer midt i MTM-programmet. Det å starte et selskap har likhetstrekk med det jeg har jobbet med tidligere – det krever mye endring og det krever at en er oppdatert. Det er også en av grunnene til at jeg valgte Master of Technology Management – MTM.
Lærere trenger mangfoldskompetanse
– Når du har et mangfold blant elevene er det viktig å ha tilsvarende mangfold eller kompetanse hos lærerne, sier rektor Mette Winsnes Råberg. Videreutdanningstilbudet i mangfoldskompetanse er nyttig kompetansepåfyll for alle som jobber med mennesker, mener fagansvarlig Carla Ramirez.
Kurs i tjenestedesign – God mulighet for arbeidsledige og permitterte
Anne Eidissen og Kristin Sander er to av de flere hundre tusen som ble arbeidsledige og permitterte som følge av Covid-19. På ettersommeren 2020 tar de videreutdanningskurset Tjenestedesign, og i oppgaven setter de sitt eget undervisningsopplegg under lupen.
Økonomistyring kan gi bærekraftige bedrifter
Bærekraft i et økonomisk perspektiv handler dypest sett om å ha en sunn økonomi i bunnen, og kontroll på de største utfordringene i bedriften.

NTNU VIDERE er videreutdanning og deltidsstudier fra NTNU. Vi tilbyr kurs av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå innen de fleste fagområder. Undervisningen er fleksibel og tilpasset deg som er i arbeidslivet – ofte som en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. Ved NTNU blir du undervist av Norges fremste forskere og forelesere.
www.ntnu.no/videre
E-post: videre@ntnu.no